Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Bătăi și violență sexuală: Israel…

Bătăi și violență sexuală: Israel a folosit câini și metode de tortură împotriva palestinienilor arestați în Gaza, arată un raport al ONU

Foto: Reuters/Mohammed Salem

Mii de palestinieni au fost scoși cu forța din Gaza, uneori din adăposturile antiatomice, și târâți în detenție în Israel, unde unii au fost torturați, iar câteva zeci dintre ei au murit. Așa arată datele unui raport al Biroului ONU pentru drepturile omului publicat marți, 30 iulie, scrie Reuters.

Mulți dintre cei capturați în Gaza de la începutul războiului au fost luați de la punctele de control, în timp ce fugeau de ofensiva militară a Israelului, sau din școlile și spitalele în care se adăposteau, se arată în raportul bazat în mare parte pe interviuri cu deținuți eliberați și alte victime și martori.

Adesea, aceștia erau legați la ochi, încătușați înainte de a fi transportați în Israel și plasați în centre militare „asemănătoare cu niște cuști”, fiind forțați să poarte doar scutece pentru perioade îndelungate, se spune în raport.

Raportul s-a referit și la condițiile îngrozitoare îndurate de ostaticii israelieni din Gaza, inclusiv lipsa aerului proaspăt, a luminii soarelui și bătăile, citând mărturii ale celor eliberați.

Prizonierii palestinieni deținuți în Israel sunt în majoritate bărbați și băieți. Printre aceștia sunt rezidenți, medici și asistente medicale și pacienții lor, precum și luptători palestinieni capturați. Unii dintre aceștia au fost supuși violenței sexuale, se spune în raport, fără a preciza numărul de incidente.

Potrivit ONU, 53 de deținuți au murit în timpul detenției.

„Mărturiile adunate de biroul meu și de alte entități indică o serie de acte îngrozitoare, cum ar fi simularea înecului în apă și eliberarea câinilor asupra deținuților, printre alte acte, cu încălcarea flagrantă a dreptului internațional al drepturilor omului și a dreptului internațional umanitar”, a declarat Înaltul Comisar al ONU Volker Turk într-o declarație care însoțește raportul.

El a cerut eliberarea lor imediată, precum și eliberarea ostaticilor rămași dintre cei 253 de oameni răpiți în Israel în atacurile din 7 octombrie, în care au fost ucise 1 200 de persoane.

Armata israeliană a declarat că investighează acuzațiile de maltratare a deținuților la facilitățile din Israel, dar a refuzat să comenteze cazuri specifice. Israelul plănuiește eliminarea treptată a taberei Sde Teiman din deșertul Negev, care a fost citată atât în raportul ONU, cât și de grupul pentru drepturile palestinienilor ca fiind un loc în care deținuții sunt supuși abuzurilor.

Rapoartele privind maltratarea deținuților în închisorile israeliene s-au înmulțit în ultimele luni. În Israel, raportul ONU a stârnit tensiuni interne, unde, săptămâna aceasta, protestatari de dreapta au pătruns în incinte militare unde soldații israelieni urmau să fie interogați în cadrul unei anchete privind presupusele abuzuri asupra unui deținut palestinian.