Bărbatul care l-a rănit pe Fico spune că nu a intenționat să-l omoare pe premier şi vrea să-i ceară scuze. Primele comentarii oficiale ale suspectului
Bărbatul reținut pentru împușcarea lui Robert Fico a declarat că a vrut să-l rănească pe premierul slovac pentru că nu era de acord cu politicile guvernamentale, se arată într-un document judiciar publicat de Tribunalul Penal Specializat, joi, 23 mai, potrivit Reuters. Suspectul a declarat că nimeni altcineva nu știa despre planul său. El și-a cerut scuze pentru faptele sale și era pregătit să îi ceară scuze lui Fico.
Acestea sunt primele comentarii oficiale ale suspectului care au fost făcute publice, la mai bine de o săptămână de când Fico a fost împușcat. De atunci, starea sa s-a îmbunătățit, dar acesta rămâne în continuare internat în spital.
În documentul instanței se precizează că suspectul, identificat anterior de procurori ca fiind Juraj. C, a decis în jurul datei de luni, 13 mai, cu două zile înainte de împușcături, să-l rănească pe Fico folosind un pistol de calibru 9 mm CZ 75 deținut legal, pe care îl avea în posesie de peste trei decenii. În ordonanță se precizează că suspectul a declarat că nu a intenționat să-l ucidă pe Fico, ci „a vrut să-l rănească și să-i afecteze sănătatea”.
Potrivit ordinului judecătoresc, suspectul a declarat că a „decis să acționeze” deoarece nu este de acord cu politica guvernului, cu „anularea biroului procurorului special și cu persecutarea lucrătorilor din domeniul culturii și al mass-mediei, iar ceea ce își dorește în principal este acordarea de ajutor militar Ucrainei”.
Suspectul a mai declarat că nu a fost niciodată tratat într-o secție de psihiatrie și nici nu a fost supus vreunui examen psihiatric, se arată în document. Cunoscuții l-au descris ca fiind membru al unui club literar și autor al mai multor cărți. El a participat în trecut la cel puțin un miting al unui grup paramilitar, dar a încercat, de asemenea, să înființeze o mișcare politică împotriva violenței, potrivit unor înregistrări video verificate de Reuters.
Prima tentativă majoră de asasinat asupra unui lider politic european din ultimii 20 de ani a evidențiat diviziunile politice profunde din această țară central-europeană. Coaliția guvernamentală de stânga-naționalistă a lui Fico s-a confruntat cu proteste ale opoziției și cu criticile Comisiei Europene pentru unele schimbări politice, despre care criticii spun că afectează statul de drept și libertatea presei. Guvernul lui Fico a pus capăt asistenței militare de stat pentru Ucraina, a purtat dialoguri cu Rusia, a desființat un birou special al procurorului care lupta împotriva corupției și revizuiește televiziunea și radioul public al țării.