Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Banca școlară a acuzaților. Copiii…

Banca școlară a acuzaților. Copiii sunt declarați sabotori și teroriști. Din ce cauză sunt persecutați adolescenții în Rusia

Egor Balazeikin, în timpul ședinței de judecată. Foto: Dmitri Țîganov

Pe 20 iunie 2024, un tribunal militar din orașul Livnî, regiunea Orel l-a condamnat pe Arseni Turbin, elev în clasa a noua, la cinci ani de detenție într-o colonie corecțională, acuzându-l de terorism (art. 205 din Codul penal al Federației Ruse). Anterior, în noiembrie 2023, elevul Egor Balazeikin a fost condamnat la șase ani de închisoare în temeiul aceluiași articol. Ambii adolescenți s-au pronunțat împotriva războiului Rusiei în Ucraina: Arseni, potrivit anchetei, a distribuit pliante anti-Putin și s-a alăturat Legiunii pentru Rusia Liberă, iar Egor, potrivit forțelor de ordine, a încercat să incendieze de trei ori birourile de înrolare militară.

De la începutul războiului, menționează Novaia gazeta Europe (NEU, s-a înregistrat o creștere a numărului de cazuri asemănătoare: inculpații sunt acuzați de incendierea bunurilor din gări, de avarierea trenurilor și aruncarea de cocktailuri Molotov în birourile de înrolare militară. În unele dosare figurează un fel de curatori ucraineni care dau instrucțiuni, iar cei acuzați adesea au sub 18 ani.

După calculele făcute de NEU, în mai mult de doi ani de război, cel puțin 78 de copii cu vârste cuprinse între 14 și 17 ani din întreaga țară au fost condamnați pentru opinii și acțiuni împotriva războiului. Dintre aceștia, cel puțin nouă, execută pedepse în colonii corecționale, fiindu-le aplicată pedeapsa cu închisoarea –  între 3,5 și 6 ani.

Aproximativ 28 de persoane au fost ori se află în centrele de detenție provizorie în temeiul unor hotărâri judecătorești. Cel mai des, copiii sunt acuzați de sabotaj (art. 281 din Codul penal al Federației Ruse), acte teroriste (art. 205 din Codul penal al Federației Ruse) și distrugerea sau deteriorarea intenționată a bunurilor (art. 167 din Codul penal al Federației Ruse).

Novaia gazeta relatează, bazându-se pe mai multe dosare penale, pentru ce tipuri de acțiuni sunt cel mai des condamnați elevii.

Ivan Blagodațkih, Ilia Kudinov, 17 ani, Rostov-pe-Don. Condamnare la 6 ani de colonie

În ianuarie 2023, FSB a raportat despre reținerea în Rostov-pe-Don a doi elevi în vârstă de 17 ani, Ivan Blagodațkih și Ilia Kudinov, dar și a prietenului lor, Ahmed R., în vârstă de 21 de ani. Potrivit forțelor de ordine rusești, tinerii intenționau să incendieze unul dintre birourile de înrolare militară din oraș, dar nu au reușit să facă acest lucru „din motive independente de voința lor”.

Ulterior, s-a aflat despre soarta unuia dintre adolescenți: acesta a fost condamnat la șase ani de colonie corecțională. Se presupune că a fost acuzat de terorism (art. 205 din Codul penal al Federației Ruse).

Andrei Belousov, 16 ani, Ceremhovo (regiunea Irkutsk). Trimis în  CENTRUL DE DETENȚIE PROVIZORIE

În iunie 2023, pe calea ferată dintre stațiile Ceremhovo și Zabitui din regiunea Irkutsk a luat foc un dulap de protecție. Nu au existat victime și traficul feroviar nu a fost perturbat. Aproximativ o lună mai târziu, forțele de ordine i-au găsit pe cei care, în opinia lor, ar fi putut comite infracțiunea. Suspecții s-au dovedit a fi Andrei Belousov, în vârstă de 16 ani și colegul său, Matvei, în vârstă de 15 ani. Casele adolescenților au fost percheziționate și au fost confiscate echipamente personale, carduri bancare, cagule și bidoane în care era combustibil.

Ulterior, s-a aflat că Matvei a fost eliberat pe propria răspundere, iar Andrei a fost trimis într-un centru de detenție, ambii recunoscându-și vina. În august 2023, Belousov a fost introdus în lista teroriștilor și extremiștilor. Ancheta l-a acuzat de sabotaj prin conspirație prealabilă (lit. a), al. (2) art. 281 din Codul penal al Federației Ruse). În februarie 2024, Tribunalul regional Irkutsk a început examinarea cauzei penale. În prezent, Andrei se află în Centrul de detenție provizorie nr. 1 din Irkutsk.

Nikita Alekseenko, 17 ani și Evgheni Nazarenko, 16 ani, Moscova. Trimiși în CENTRUL DE DETENȚIE PROVIZORIE

În temeiul aceluiași articol, în noiembrie 2023, elevii din Moscova au fost plasați în arest preventiv. Ancheta consideră că Nikita Alekseenko, Evgheni Nazarenko și prietenul lor adult, Iaroslav Kulighin, au comis acte de sabotaj prin conspirație prealabilă: au incendiat un tren în depoul Domodedovo. Acțiunile suspectului în vârstă de 18 ani sunt calificate de anchetă drept acte de sabotaj, cauzând daune materiale semnificative – aproximativ 60 de metri pătrați din vagonul principal au ars.

Potrivit versiunii forțelor de ordine rusești, câteva săptămâni mai târziu, elevii au revenit pentru a incendia un dulap de protecție pe linia de cale ferată Domodedovo – Belîe Stolbî, perturbând activitatea trenurilor în această direcție timp de aproape o oră și jumătate.

Procesul lui Bulat Ibraghimov. Fotografie: tatar-inform.ru

Adolescenți de 16 și 17 ani, Naberejnîe Celnî. Condamnați la 5 ani de colonie

Forțele de ordine din Naberejnîe Celnî au considerat că Bulat Ibraghimov, un localnic în vârstă de 19 ani, a organizat o echipă de sabotaj (alin. (4) art. 281.1 din Codul penal al Federației Ruse, alin. (4) art. 150 din Codul penal al Federației Ruse) formată din trei adolescenți care aveau 14, 15 și 16 ani în momentul comiterii sabotajului – incendierea unui dulap de protecție din gară și filmarea a ceea ce se întâmplă. Câteva zile mai târziu, potrivit forțelor de ordine, Ibraghimov l-a instruit pe cel mai tânăr „sabotor” să incendieze stația de bază Tele2.

Anchetatorii cred că șeful echipei de elevi a primit 34 600 de ruble de la un anumit „client” pentru munca efectuată, iar trei mii de ruble le-a împărțit celorlalți.

Cel mai tânăr dintre „sabotori” nu s-a aflat în boxa acuzaților din cauza vârstei, iar Ibraghimov a fost condamnat la trei ani de închisoare și 14 ani de colonie cu regim strict. Adolescenții în vârstă de 16 și 17 ani (la momentul anunțării verdictului) au fost condamnați la cinci ani de închisoare în colonie corecțională (lit. b), alin. (2)  art. 281 din Codul penal al Federației Ruse).

Adaptare și redactare: Olga BULAT