Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Bal de Caritate în Luxemburg…

Bal de Caritate în Luxemburg – mobilizarea diasporei pentru susținerea a 3 biblioteci rurale din R. Moldova

Pe 25 ianuarie 2025, la Luxemburg, 150 de cetățeni moldoveni și români din diasporă s-au reunit la Balul de Caritate găzduit de organizația nonprofit „Impact Moldova”. Evenimentul a avut un scop nobil – strângerea de fonduri pentru modernizarea a trei biblioteci rurale din Republica Moldova. În urma eforturilor organizatorilor și generozității participanților, s-a colectat suma de peste 5000 de euro. Aceste fonduri vor fi alocate pentru completarea fondului de carte, achiziționarea mobilierului și dotarea cu echipamente tehnice necesare în cele trei biblioteci selectate.

Cea de-a doua ediție a Balului de Caritate a fost dedicată susținerii proiectului „Acces la educație și cultură prin biblioteci moderne și atractive”. La începutul lunii decembrie 2024, Impact Moldova a lansat un apel către bibliotecile rurale din Republica Moldova. În urma acestui apel, 27 de biblioteci s-au înscris în concurs, iar echipa Impact Moldova a analizat cu atenție fiecare formular completat. În final, au fost selectate trei biblioteci beneficiare: Biblioteca Publică Teritorială Drăgănești din raionul Sîngerei, Biblioteca Școlară din cadrul Gimnaziului Furceni, Orhei și Biblioteca Publică Iezărenii Vechi din raionul Sîngerei.

„Activitatea de astăzi, prin scopul său nobil, dotarea a 3 biblioteci din mediul rural din R. Moldova, reflectă valorile care ne definesc ca popor”

Prezent la eveniment a fost și Viorel Cibotaru, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, șeful Misiunii R. Moldova la NATO, alături de soția sa, Liubovi Cibotaru și alți reprezentanți ai Ambasadei.

(De la stânga la dreapta) Igor Zaharciuc, consilier în cadrul Ambasadei R. Moldova în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, alături de soția sa, Victoria Zaharciuc; Excelența Sa, Viorel Cibotaru, împreună cu soția sa, Liubovi Cibotaru

„În calitate de ambasador, este o onoare să mă aflu astăzi aici, alături de voi, la acest eveniment dedicat generozității. Prezența voastră la acest bal de caritate demonstrează încă o dată forța și implicarea diasporei noastre la construirea unui viitor mai bun pentru țara noastră. Activitatea de astăzi, prin scopul său nobil, dotarea a trei biblioteci din mediul rural din R. Moldova, reflectă valorile care ne definesc ca popor: respectul pentru educație, dorința de a crea oportunități pentru generațiile viitoare și puterea de a ne uni în jurul unei cauze comune”,  a declarat Excelența Sa, Viorel Cibotaru.

Oficialul a înmânat echipei Impact Moldova o scrisoare de mulțumire din partea Ambasadei, prin care și-a exprimat recunoștința pentru contribuția organizației la îmbunătățirea accesului la educație pentru elevii și studenții din R. Moldova prin proiectele educaționale și sociale implementate.  

„Luxemburg și R. Moldova au multe în comun, iar cea mai valoroasă resursă a ambelor țări o reprezintă calitatea extraordinară a oamenilor lor”

La eveniment a participat și Excelența Sa Alain de Muyser, Ambasador nerezident al Marelui Ducat al Luxemburgului pentru Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova,  Mesager Special pentru Parteneriatul Estic.

Alain de Muyser, Ambasador nerezident al Marelui Ducat al Luxemburgului pentru Armenia, Azerbaidjan și Republica Moldova,  Mesager Special pentru Parteneriatul Estic

„Am devenit primul ambasador nerezident al Luxemburgului pentru Republica Moldova, iar această responsabilitate reprezintă o adevărată aventură pentru Luxemburg. Până de curând, nu ne-am gândit că ar fi necesar să instituționalizăm relația dintre cele două țări. Astăzi, facem eforturi pentru a angaja guvernele noastre în dialoguri constructive, iar mesajul pe care dorim să-l transmitem este clar: da, Republica Moldova aparține Europei. Luxemburg și Republica Moldova au multe în comun, iar cea mai valoroasă resursă a ambelor țări o reprezintă calitatea extraordinară a oamenilor lor.

Evenimentul de astăzi nu este despre prezența mea aici, ci despre impactul pe care îl aveți voi asupra Republicii Moldova. Rămâneți autentici, fiți mândri de cine sunteți și învățați-ne și pe noi, cei din Luxemburg, despre ceea ce sunteți. Pașii mici pe care îi faceți astăzi aici vor contribui la consolidarea relației dintre Luxemburg și Republica Moldova, unindu-ne într-o Europă comună și solidară”, a declarat Excelența Sa Alain de Muyser.

Carolina Dogaru, președinta organizației „Impact Moldova”

Carolina Dogaru, președinta organizației și avocată la o firmă de avocatură din Luxemburg, mărturisește că organizarea unui bal de caritate în Luxemburg a fost o provocare deloc ușoară. Totuși, datorită unei echipe dedicate și implicate, în mai puțin de trei luni au reușit să atragă 150 de participanți și să transforme evenimentul într-un adevărat succes.

„Statul luxemburghez oferă asociațiilor nonguvernamentale acces la spații pentru întâlniri și evenimente la tarife foarte avantajoase, iar acest lucru a fost un adevărat ajutor. Ne-a permis să organizăm un eveniment de calitate într-un loc minunat. 

Prestatorii cu care am colaborat au fost, în mare parte, moldoveni și români stabiliți în Luxemburg, dar am avut și colaboratori internaționali. Cea mai mare provocare a fost să coordonăm toate aceste elemente în așa fel ca ele să creeze o armonie împreună. Ne-am permis să visăm măreț, iar scopul nobil din spatele acestui eveniment a fost acela de a moderniza trei biblioteci din Moldova. Cred că aceste două ingrediente – entuziasmul și scopul nostru comun – au fost cheia pentru a crea un eveniment cu adevărat deosebit pentru diaspora din Luxemburg”, susține președinta organizației „Impact Moldova”.

Dansuri populare românești, teatru de păpuși pentru copii, muzică jazz, cântece de suflet

Alături de Impact Moldova și de proiectul dedicat modernizării celor trei biblioteci selectate, au fost mai mulți artiști, care au contribuit în mod voluntar, oferind momente de neuitat publicului de toate vârstele:

  • Ecaterina Calestru Secu, cunoscută sub numele artistic „Tincuța”, a încântat audiența cu o suită de piese populare românești. Pentru copiii prezenți a pregătit un moment special – teatrul de păpuși „Prietenii”, o adaptare după povestea „Mănușa”;
Teatrul de păpuși „Prietenii”, prezentat de artista independentă, Ecaterina Calestru Secu
  • Grupul de Dansuri Populare Românești „Carpații” din Luxemburg a oferit un spectacol artistic ce a cuprins dansuri din diferite regiuni ale României. La final, au invitat oaspeții să li se alăture pe ringul de dans pentru o veselă „Brașoveancă”. Toți membrii sunt dansatori amatori, uniți de pasiunea pentru folclor;
Grupul de Dansuri Populare Românești „Carpații” din Luxemburg
  • Cristina Clichici, stabilită în Franța de peste 20 de ani, susține proiectele Impact Moldova încă de la prima ediție a Balului de Caritate. Cu o voce caldă și pasiune pentru muzică, a interpretat trei piese emoționante în limba română. Cristina, având   o carieră de succes în calitate de ingineră comercială la o multinațională din Luxemburg, este și traducătoare autorizată pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene;
Cristina Clichici, stabilită în Franța de peste 20 de ani, de profesie ingineră comercială la o multinațională din Luxemburg
  • Doina Cocîrța și trupa „The Funky Shakers” au adus pe scenă un moment vibrant de jazz live. Membrii grupului provin din diverse țări și vorbesc limbi diferite, însă muzica este limbajul universal care îi unește. 
Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este 6e7c4c75-d18e-4660-8d67-eab09f262d17-740x555.jpeg
Doina Cocîrța și trupa „The Funky Shakers”

Peste 5000 de euro colectați din licitații, donații directe, vânzare de carte și tablouri

Pe lângă donațiile directe ale participanților, evenimentul a inclus mai multe expoziții cu vânzare ce au contribuit la susținerea cauzei:

  • Expoziție de tablouri cu mesaje motivaționale realizate de Emilia, o fetiță de 10 ani. În timpul liber, Emiliei îi place să creeze, să picteze și să deseneze. La eveniment, ea a adus câteva dintre lucrările sale personale, pe care le-a vândut integral, donând jumătate din suma obținută pentru a sprijini accesul altor copii la cărți interesante în bibliotecile comunitare;
Emilia, în vârstă de 10 ani, a vândut la eveniment picturi cu mesaje motivaționale, donând jumătate din suma obținută (150 de euro), pentru a sprijini accesul altor copii la cărți interesante în bibliotecile comunitare
  • Stand de vânzare a cărții pentru copii „Îndrăznește să visezi!”, scrisă de Laura Croitoru. Autoarea, prezentă la eveniment, a pus la dispoziție cartea sa, care include o colecție de povești inspiraționale ale unor tineri români. Aceste povești oferă modele pozitive din viața reală și îi încurajează pe copii să viseze și să creadă în propriul potențial. 50% din încasările obținute din vânzarea cărții au fost donate cauzei Impact Moldova;
Standul de vânzare a cărții pentru copii „Îndrăznește să visezi!”, de Laura Croitoru
  • Expoziție cu vânzare de tablouri semnate de artista Pelin Agin. Artista, care deține o sală de expoziții în centrul orașului Luxemburg, a oferit mai multe lucrări în cadrul evenimentului. Unul dintre tablourile sale a fost vândut în timpul serii, iar 20% din suma obținută a fost donată către Impact Moldova.

Din vânzarea produselor expuse a fost colectată suma de 410 euro.

În cadrul licitației cu strigare au fost vândute trei creații deosebite din Republica Moldova: o ie stilizată semnată de designerul Valentina Vidrașcu, un tablou realizat în vin de artistul Vasile Botnaru și o bluză elegantă de la brandul „Florii”. Generozitatea invitaților nu doar că le-a oferit șansa de a achiziționa piese unice, create cu măiestrie în Moldova, dar a contribuit și cu suma impresionantă de 2430 de euro la fondul destinat modernizării celor trei biblioteci rurale din satele Moldovei.

În cadrul licitației cu strigare, trei loturi: o ie stilizată semnată de designerul Valentina Vidrașcu, un tablou realizat în vin de artistul Vasile Botnaru și o bluză elegantă de la brandul „Florii”, au fost vândute cu 2430 de euro

Despre organizația „Impact Moldova” 

Impact Moldova este o organizație nonprofit, fondată în 2021 la Luxemburg de către cinci tinere entuziaste originare din Republica Moldova. Echipa din Luxemburg colaborează cu voluntari din R. Moldova. Misiunea organizației este de a îmbunătăți accesul la educație și de a crea oportunități de carieră pentru elevi și studenți, inclusiv pentru cei din comunitățile defavorizate ale R. Moldova. 

Echipa „Impact Moldova”, din Luxemburg