Babuc solicită închiderea a zeci de școli. Lipsesc mii de învățători, pleacă sute de elevi
Numărul elevilor și profesorilor din insitituțiile de învățământ din Republica Moldova este în cădere liberă. Acest lucrul îl demonstrează datele statistice, dar și relatările cetățenilor care pleacă în străinătate. Într-o astfel de situație, școlile din Republica Moldova s-ar putea pomeni că nu vor mai avea de la cine și pe cine învăța.
Conferința pedagogică municipală, care s-a desfășurat vineri, 18 august, în incinta Palatului Republicii, a scos în evidență mai multe probleme ale sistemului național de educație. Deficitul cadrelor didactice a fost confirmat și de către ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc: „Noi avem o lipsă de cadre destul de serioasă pe țară, mai mult de 2000 de persoane”, a declarat aceasta. „Este o chestiune extrem de dificilă pentru sistemul nostru de învățământ. Mai mult decât atât, 42% din corpul didactic al R. Moldova îl reprezintă persoanele pensionate”, a mai remarcat ministra. Un alt aspect al problemei, la părerea ei, îl constituie dezinteresul tinerilor față de domeniul educației: „ne îngrijorează că tinerii în continuare ocolesc facultățile pedagogice, iar dacă merg, merg acolo ca o ultimă opțiune”.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anii 2014-2015, în domeniul educației activau 30.834 de cadre didactice. În perioada 2016-2017, numărul acestora a scăzut considerabil, atingând valoare 28 845 de persoane. Astfel, putem trage concluzia că într-un singur an, din sistem au plecat 1989 de cadre didactice. Solicitat de Ziarul de Gardă, Dumitru Ivanov, președintele Federației Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova, a declarat că singurul motiv care îi determină pe profesorii să părăsească locurile de muncă sunt salariile mici: „Ei nu pot să-și întrețină familia, să-și rezolve problemele. Clar că o să plece. Deocamdată am obținut mărirea salariului cu 550 de lei, dar și acest spor depinde de vechimea în muncă”. Referindu-se la majorarea salarială pentru pedagogi, ministra Educației, Culturii și Cercetării al R. Moldova a spus că „o primă soluție este aceea majorarrare începând cu întâi septembrie. Urmează din începutul anului viitor să ajungem la obiectivul solicitat de cadrele didactice – majorarea salariului cu 50%”.
Pe lângă faptul că instituțiile de învățământ general pierd cadre didactice, ele mai rămân și fără elevi. Potrivit datelor oferite de Biroul Național de Statistică, în perioada 2015-2016, în instituțiile de învățământ general, își făceau studiile 333.430 de elevi. În anul de învățământ 2016-2017 au fost înscriși 332.691 de elevi, ceea ce înseamnă o diferență de 739 de copii. Altfel spus, în fiecare an se golește o școală de elevi. Însăși, Monica Babuc a anunțat vineri închiderea unor instituții de învățământ: „Se impune închiderea cu certitudine a 39 de școli, care nu au perspective de creștere a elevilor, care nu au capacitate de a acoperi necesitățile educației. Acest lucru se va face cu acordul autorităților locale, dar și cu cel a părinților, pedagogilor și elevilor”. La eveniment au fost prezenți și specialiști din România. Liliana Romaniuc, directoare a Seven Hills International School din Iaşi, România, a concluzionat că „problema principală a transformării unui sistem educațional nu o consitituie banii, ci modul în care administrăm banii pe care îi avem”.