Avocatul Poporului, despre condamnarea unui activist civic din stânga Nistrului care a criticat agresiunea Rusiei asupra Ucrainei: „Situația se agravează constant”
Condamnarea activistului civic Victor Pleșcanov, de către așa-numita ,,judecătorie a orașului Tiraspol”, la trei ani și două luni de privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”, atestă faptul că „pe malul stâng al Nistrului continuă abuzurile și se impune necesitatea stringentă de identificare a unor mecanisme eficiente de protecție a drepturilor omului pe teritoriul necontrolat de către autoritățile R. Moldova”, susține Avocatul Poporului Ceslav Panico.
Astfel, Avocatul Poporului remarcă cu îngrijorare că „situația se agravează constant” și îndeamnă autoritățile constituționale și actorii din formatul de negocieri să se implice în scopul eliberării imediate a lui Victor Pleșcanov, reținut de către structurile de forță de la Tiraspol și să identifice soluții de prevenire a încălcărilor drepturilor fundamentale ale omului în partea de dincolo de Nistru.
De asemenea, Ombudsmanul, a atenționat în ultimul său raport anual despre consecințele așa-numitei „Doctrine a securității informaționale pentru anii 2020-2026” din stânga Nistrului, care pune în pericol locuitorii din regiune, reprezentanții societății civile, apărătorii drepturilor omului și legalizarea cenzurii.
Potrivit Avocatului Poporului, așa-zisa doctrină încalcă drepturile omului la libera exprimare a opiniilor alternative și a dreptului la întruniri. Totodată, „Codul penal” local conține un șir de articole care prevăd pedepse dure pentru exprimarea opiniilor alternative care sunt interpretate de autoritățile secesioniste drept ofensă sau calomnie.
„În această ordine de idei, chiar dacă partea de est a R. Molodva nu este recunoscută pe plan internaţional ca stat și nu poate fi parte la tratatele internaţionale privind drepturile omului, acest lucru însă, nu eliberează autorităţile secesioniste de obligaţii conform dreptului internaţional cu privire la drepturile omului şi dreptul umanitar, de a aplica standarde care sunt în concordanţă cu normele internaţionale importante. De asemenea, constrângerea aplicată de către entităţile de la Tiraspol nu trebuie să anuleze drepturile omului, ci trebuie să respecte principiul proporţionalităţii şi să nu implice nici o derogare de la standardele drepturilor omului”, se mai menționează în comunicatul publicat de Ombudsman.
Așa-numita „judecătorie a orașului Tiraspol” l-a condamnat pe Victor Pleșcanov, pe 26 septembrie, la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Acesta este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut în permanență un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană. Odată cu invazia Rusiei în Ucraina, el a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană, a anunțat Asociația Promo-LEX.
Pe 26 septembrie, într-o ședință închisă, așa-numita „judecătorie” a orașului Tiraspol l-a „condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate pentru „incitare la extremism”. Pedeapsă ce urmează s-o execute în regim colonie – închisoare cu regim deschis de executare a pedepsei. Până în prezent, Pleșcanov este deținut în așa-numitul Izolator de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol.