Principală  —  Ştiri   —   Avocatul lui Şor, Aureliu Colenco,…

Avocatul lui Şor, Aureliu Colenco, apărător în cazul lui Mihail Bagas

Captură foto: TV8

Fostul candidat al partidului Ligii Orașelor și Comunelor (LOC) la alegerile din Chișinău, Mihail Bagas, vizat într-un dosar de spălare de bani, este apărat de avocatul fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat pentru escrocherie și corupție, Aureliu Colenco.

Pe 21 septembrie 2023, Mihail Bagas a fost reținut, pentru 72 de ore, de Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA) în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice. Acesta este acuzat infracțiunile de finanțarea partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, sau a concurenților electorali din surse interzise de lege și spălare de bani.

Pe 23 septembrie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis demersul procurorului și a dispus aplicarea arestului preventiv pentru 30 de zile în privința lui Mihai Bagas.

Avocatul lui Bagas, Aureliu Colenco, a solicitat ca măsura preventivă a fostului candidat să fie modificată. Pe 2 octombrie 2023, magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au refuzat cererea lui Colenco, iar Bagas a rămas în arest preventiv.

Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, a ținut vineri, 22 septembrie, o conferință de presă în care a vorbit despre investigația la care a participat, sub acoperire, în dosarul finanțării ilegale a partidelor politice de către Ilan Șor. Printre altele, ea a declarat că „partidul pro-european, care urma să fie preluat de Șor, la care s-au referit procurorii în raportul lor din parlament este Partidul Liga Orașelor și Comunelor, în care Mihail Bagas, prietenul lui Șor din copilărie, trebuia să preia conducerea”.

Ulterior, LOC a negat că ar fi formațiunea politică pro-europeană care ar fi urmat să fie preluată de fostul deputat fugar Ilan Șor, deși candidatul său pentru Primăria Chișinău a fost reținut.

La două zile de la arestul preventiv aplicat lui Mihail Bagas, reprezentanții LOC au anunțat că își retrag suportul politic oferit de formațiune candidatului său pentru Primăria municipiului Chișinău, Mihail Bagas.