Avocatul Ecaterinei Maniuc susține că doctorița nu i-a administrat anestezie femeii de afaceri care a murit: „Nu a fost adormită”
Alexandru Zmeu, avocatul Ecaterinei Maniuc, susține că doctorița pe care o reprezintă nu i-a administrat anestezie generală femeii de afaceri, în vârstă de 35 de ani, care a decedat într-un salon de frumusețe din capitală. Declarațiile apărătorului au fost făcute luni, 10 februarie, pentru PRO TV Chișinău, în timp ce magistrații examinează demersul procurorilor de aplicare a arestului preventiv pentru 30 de zile în privința doctoriței anesteziologă.
Apărătorul menționează că clienta sa este medic „cu toate documentele în regulă”.
„(…) Nu a fost administrată anestezia. În astfel de intervenții nu se aplică anestezia generală. Ea (femeia de afaceri care a decedat, n.re.) nu a fost adormită. Doamna (Ecaterina Maniuc, n.red.) a fost oficial angajată în calitate de medic specialist”, a declarat avocatul pentru sursa citată.
Întrebat de jurnaliști dacă salonul de frumusețe, care nu avea autorizație pentru proceduri invazive, dispunea de aparatajul necesar pentru a-i fi acordată femeii de afaceri asistența necesară, avocatul a răspuns: „clienta mea avea tot ce era necesar”.
Cine este Ecaterina Maniuc
Ecaterina Maniuc a activat anterior în calitate de șefă a Secției de Anesteziologie și Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății. De-a lungul timpului, aceasta a evoluat de la rolul de asistentă medicală la cel de medic anesteziologă-reanimatologă, conform unor informații publicate pe site-ul Spitalului Clinic al Ministerului Sănătății.
După decesul femeii de afaceri, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a anunțat, într-o postare pe Facebook, fără a da nume, că doctorița anesteziologă a activat anterior în cadrul unui spital public, unde în urma unei anchete instituite prin ordinul său, au fost descoperite mai multe ilegalități, dar și o secție clandestină de chirurgie estetică.
„Directorul, care mai era și vicepreședinte al unui partid nou cu politicieni vechi, a fost demis, secția închisă, personalul disponibilizat, iar materialele trimise imediat la procuratură. A trecut ceva timp, dar de la procuratură niciun semn. Doctorița și-a mutat cuibul și rezultatul îl vedem (…)”, a notat Nemerenco.
Am încercat să obținem marți, 4 februarie, o reacție din partea Ecaterinei Maniuc, însă aceasta ne-a spus că nu comentează cazul.
O femeie a murit la un salon de frumusețe
Liubovi Babițchi, proprietara unui magazin de haine din Chișinău, în vârstă de 35 de ani, a decedat pe 30 ianuarie după ce i-a fost efectuată o procedură estetică (liposucție, n.red.) la un salon de frumusețe din centrul Chișinăului.
Soțul femeii decedate: „Se încearcă mușamalizarea cazului”
Soțul femeii a declarat, pe 5 februarie, într-o primă apariție publică după deces, că se încearcă mușamalizarea cazului. Bărbatul a spus că în ziua tragediei a venit la salon pentru a-și conduce soția acasă, însă doctorița anesteziolog și administratoarea salonului i-au comunicat că soției sale „i s-a oprit inima” și a fost dusă la spital, acolo unde ar fi plecat și el imediat.
„Când am revenit la salon, totul era perfect curat. Când am fost prima dată mi s-a zis că acolo totul era în sânge, că era groaznic. Mi-au spus că Liuba era plină de sânge. Când noi am venit, era totul curat. Era greu de găsit vreo urmă. Am găsit doar niște picături de sânge pe care probabil nu le-au observat sau nu au reușit să le șteargă”, a declarat Roman Babițchi.
Între timp, reprezentanții Procuraturii Generale (PG) susțin că pe acest caz a fost pornit un dosar penal, iar persoana care se va face vinovată de moartea femeii riscă „închisoare de până la trei ani, cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la doi la cinci ani”.
Salonul nu avea autorizație pentru proceduri invazive
Între timp, reprezentanții Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP) susțin că instituția nu a acordat salonului din centrul capitalei acte permisive pentru acordarea unor „servicii de tratament și înfrumusețare a corpului uman prin metode invazive”.
Totodată, Agenția menționează că autorizația primară pentru funcționarea salonului „Dr. Serebrova” a fost eliberată în anul 2023. Aceasta a fost emisă pentru servicii de înfrumusețare și întreținere corporală (cosmetologie cu și fără afectarea tenului, masaj facial și corporal, curățare facială, epilare cu ultrasunet). Pe 31 ianuarie 2025 și 3 februarie 2025 au fost încercări de a efectua controale la salonul respectiv, însă acesta era închis.
- Detalii noi despre decesul femeii de afaceri la o clinică din Chișinău: când i s-a făcut rău victimei, cum a fugit din țară proprietara salonului și ce spun organele de drept
- Putea să acorde servicii prin metode invazive cabinetul cosmetologic din capitală, unde a mers femeia de afaceri care a decedat? Precizările ANSP
- Nemerenco: „Ministerul Sănătății nu are nicio tangență cu activitatea acelui salon, unde, cu regret, s-a produs tragedia”
- Cum a scăpat Dr. Serebrova de dosar penal și contravențional la Chișinău