Avocații lui Ilan Șor ar fi fost incluși de autoritățile din R. Moldova în lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate cu cei supuși sancțiunilor. Uniunea Avocaților: „O decizie adoptată în mod arbitrar”
Reprezentanții Uniunii Avocaților din R. Moldova (UARM) se arată „profund îngrijorați” de activitatea Serviciului de Informații și Securitate (SIS), în legătură cu includerea avocaților care îl reprezintă în instanță pe deputatul fugar Ilan Șor, Aureliu Colenco și Iulian Balan, în „Lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor”.
Consiliul UARM solicită autorităților excluderea cabinetului avocatului Aureliu Colenco și a avocatului Iulian Balan din această listă, afirmând că „constituie o decizie adoptată în mod arbitrar de autoritățile competente,(…) care lasă de înțeles că este bazată pe asocierea/identificarea avocaților cu clienții lor sau cauzelor clienților lor ca urmare a îndeplinirii funcțiilor lor, fapt inadmisibil într-un stat de drept”.
„Din răspunsul SIS, din 06.01.2023, se constată că urmare a executării Dispoziției CSE nr. 45, din 31 octombrie 2022, modificată prin Dispoziția CSE nr. 46 din 11 noiembrie 2022, SIS a elaborat lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor, (…), în vederea aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile ce nu corespund activității zilnice a clienților dar și abținerii de la efectuarea tranzacțiilor prevăzute la pct. 1.3. În context, CA „Colenco Aureliu”, a fost inclus în lista menționată, în baza suspiciunilor de asociere cu una din persoanele supuse sancțiunilor”, se arată într-un comunicat al Uniunii.
Totodată, Uniunea Avocaților menționează că și avocatul Iulian Balan, avocat în cadrul Biroului Asociat „Facultatea de drept” USM, a fost inclus în „Lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor”, „la poziția persoane fizice cu nr. 96, față de care se solicită aplicarea de măsuri de o precauție sporită cu blocarea de facto a oricăror tranzacții de natură financiară”.
Reprezentanții instituții susțin că această listă nu a fost remisă nici UARM, care este autoritate de supraveghere și implicit, nici avocaților, care sunt entități raportoare, pentru a aplica măsuri de precauție sporită.
„Respectiv, este cert că avocații în exercitarea profesiei, nu sunt obligați să se abțină de la executarea activităților de acordare a asistenței juridice clienților – persoane fizice și juridice supuse sancțiunilor conform listei din anexa nr. 1 la Dispoziția CSE nr. 45 din 31 octombrie 2022.
Cu toate acestea, din informația de care dispunem, înțelegem că avocații Aureliu Colenco și Iulian Balan au fost incluși de către SIS în Lista persoanelor în privința cărora există suspiciuni că sunt asociate persoanelor fizice și juridice supuse sancțiunilor, în vederea aplicării măsurilor de precauție sporită privind tranzacțiile, inclusiv prin blocarea tranzacțiilor financiare legate de asigurarea exercitării profesiei de avocat, anume ca urmare a desfășurării activității de asistență juridică în exercitarea profesiei”, afirmă UARM.
În plus, UARM notează că îngrijorarea instituției privind includerea cabinetului avocatului Aureliu Colenco și a avocatului Iulian Balan în acea listă s-ar întemeia pe circumstanțele care ar atesta că avocații au încheiate contracte de asistență juridică și nu au alte relații cu persoanele fizice și juridice supuse sancțiunilor, decât relații de avocat – client.
„De-a lungul anilor mai mulți colaboratori SIS au beneficiat de asistența juridică din partea avocaților. Societatea noastră cunoaște mai multe cazuri de rezonanță, când unii, deja foști colaboratori SIS, inclusiv de rang înalt, au beneficiat de asistența avocaților fiind învinuiți că au comis încălcări a drepturilor omului fiind ghidați de conjunctura politică în care își exercitau obligațiile de serviciu, iar unii din ei au fost condamnați definitiv pentru faptele sale. Cu toate acestea, avocații nu au refuzat acordarea asistenței juridice calificate”, mai afirmă reprezentanții Uniunii.
Aureliu Colenco și Iulian Balan reprezintă interesele mai multor membri ai partidului Șor. Aceștia îl reprezintă pe Ilan Șor în dosarul în care a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, care în august 2021 fost repartizat la Curtea de Apel (CA) Chișinău.
Totodată, sunt și avocații deputatei Partidului „Șor” Marina Tauber, vizată în două cauze penale pornite pe faptul „acceptării cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și „falsificarea raportului privind gestiunea financiară a formațiunii”
Ilan Șor a fost inclus în luna decembrie 2022 în lista de sancțiuni impuse de Marea Britanie. În octombrie, și Departamentul Trezoreriei Statelor Unite a impus sancțiuni împotriva deputatului fugar Ilan Șor.
Acuzațiile care i se aduc lui Ilan Șor în dosarul „frauda bancară”
În luna iunie 2022, ZdG a scris că s-au împlinit trei ani de când Ilan Șor, deputatul Partidului Politic „Șor”, cercetat în dosarul „frauda bancară”, a părăsit R. Moldova. În această perioadă, Șor, rămas fără imunitate parlamentară pentru a doua oară în luna mai curent, a apărut în numeroase video-uri, postate pe pagina sa de Facebook, în care a lansat mai multe atacuri la adresa partidului de guvernământ și a președintei R. Moldova, Maia Sandu. Deși este deputat, Șor nu a participat la nicio ședință convocată de Parlament.
În dosarul „frauda bancară”, Șor este învinuit pe 9 capete de acuzare.
Într-un răspuns oferit pentru ZdG în iunie 2022 de către PA, Procuratura a declarat că în privința lui Ilan Șor, în cadrul cauzei penale „frauda bancară”, aflată pe rolul CA, au fost dispuse investigații în vederea căutării lui atât pe teritoriul R. Moldova, cât și peste hotare. Totodată, în privința acestuia au fost demarate procedurile de extrădare în cauza penală respectivă, toate actele necesare fiind transmise de către Ministerul Justiției al R. Moldova în adresa autorităților competente din Israel.