Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Avocata lui Navalnîi, acuzată în…

Avocata lui Navalnîi, acuzată în absența sa de participare la o „comunitate extremistă”

Olga Mihailova/ Facebook/ TASS

Avocata opozantului rus Alexei Navalnîi, Olga Mihailova, a declarat marți, 16 ianaurie, că a fost acuzată în absența sa de participare la o așa-zisă „comunitate extremistă”. Într-un mesaj pe Facebook, apărătoarea lui Navalnâi a declarat că a părăsit Rusia, sperând să fie „mai utilă în libertate”.

„Nu am fugit niciodată. Am crezut cu tărie că voi rămâne în Rusia și îmi voi apăra clienții până la capăt. Dar după ce colegii mei au fost arestați pe 13 octombrie, nu mai avea rost să mă întorc la închisoare.

Da, acum mă aflu cu fiica mea într-o țară străină. Nu avem casă și avem multe probleme. Oameni apropiați și dragi au rămas acolo, unde nu mă pot întoarce.

Dar sper să fiu mai utilă în libertate, nu în colonie, unde am petrecut toată vara participând la spectacolul absurd și închis pentru public al „procesului pentru extremismul lui Navalnîi”, a scrie avocata.

Olga Mihailova a declarat pentru Meduza că pe numele ei și al lui Navalnîi a fost deschis un dosar penal pentru crearea unei „organizații extremiste”.

Pe 13 octombrie 2023, instanța a arestat trei avocați care îl apără pe Navalnîi: Vadim Kobzev, Alexei Liptser și Igor Sergunin. Aceștia au fost acuzați de participare la o „comunitate extremistă”, pentru că ar fi transmis scrisorile politicianului către asociații săi din colonie. Toți cei trei avocați se află în arest preventiv, notează Meduza.

Iar în decembrie 2023, judecătorii unui tribunal rus din Siberia au condamnat la nouă ani de închisoare fosta coordonatoare regională a sediului lui Alexei Navalnîi din Tomsk, Ksenia Fadeieva, acuzată de crearea „organizațiilor extremiste”.