Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Avocat din oficiu pentru Evghenia…

Avocat din oficiu pentru Evghenia Guțul și o nouă ședință amânată. Judecătoarea consideră că se dorește tergiversarea examinării cauzei

Evghenia Guțul, în fața instanței. Foto: ZdG
Evghenia Guțul, în fața instanței. Foto: ZdG

O nouă ședință de judecată în dosarul în care Evghenia Guțul, bașcana regiunii autonome găgăuze, care este inculpată într-un dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid Șor, a fost amânată. Motivul a fost faptul că avocații bașcanei, Vadim Banaru și Sergiu Moraru, nu s-au prezentat la ședință, întrucât unul dintre avocați ar fi nimerit într-un accident rutier, iar altuia i s-ar fi defectat automobilul.

Judecătoarea care are în gestiune dosarul, Ana Cucerescu, a acceptat solicitarea ca ședința să fie amânată, în lipsa avocaților inculpatei, dar a subliniat că nu este prima dată când partea apărării solicită amânarea ședinței și a constatat că există o tentativă din partea avocaților de a tergiversa cauza, cu scopul de a împiedica instanța să desfășoare ședința de judecată preliminară, aceasta fiind etapa procesuală la care se află dosarul.

Judecătoarea a declarat că nu va permite un astfel de comportament din partea apărării și a dispus ca Evgheniei Guțul să-i fie acordat un avocat din oficiu la următoarea ședință.

Solicitată de presă, Evghenia Guțul a declarat că „în viață se întâmplă de toate și, din păcate, s-a întâmplat că avocații mei nu s-au putut prezenta”. Ea s-a grăbit să plece, fără să mai răspundă la alte întrebări ale jurnaliștilor, argumentând că are „obligații de stat”.

Ședința s-a desfășurat pe fundalul protestelor susținătorilor bașcanei, la care au participat și deputați ai fostului Partid Șor, între care Marina Tauber și Reghina Apostolova, liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și a alți fruntași din grupul Șor.

Nu este prima ședință amânată în acest dosar. La ședința precendentă, din data de 21 iunie, nu s-a prezentat Evghenia Guțul, avocații invocând motive de sănătate, iar la cea din data de 12 iunie, a lipsit cea de-a doua inculpată în acest dosar, Svetlana Popan, o fostă secretară a oficiului central al Partidului Șor.