Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Avertizare IGSU în legătură cu…

Avertizare IGSU în legătură cu pericolul excepțional de incendii de vegetație

Sursă: IGSU/Imagine simbol

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în perioada 03 – 09 august, pe arii extinse se va menține pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) avertizează cetățenii despre riscul producerii incendiilor forestiere și de vegetație uscată pe arii extinse.

Conform comunicatului IGSU, izbucnirea acestora poate provoca pagube materiale semnificative mediului înconjurător, sectorului locativ și pot prezenta un risc eminent pentru sănătate și viața oamenilor.

În condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă, riscul producerii incendiilor de vegetație este mult mai mare.

Astfel, în vederea prevenirii incendiilor de vegetație și celor forestiere care pot afecta suprafețe extinse, cetățenii sunt îndemnați de IGSU să evite utilizarea focului deschis, în preajma spațiilor forestiere și locurilor de agrement.

Totodată, cetățenii sunt atenționați să nu dea foc vegetației uscate sau gunoiului menajer pentru curățarea terenurilor și gospodăriilor.

Oamenii sunt rugați să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse pe suprafețe de vegetație uscată. În timpul aflării în spații forestiere, persoanele sunt îndemnate de salvatori să stingă rugurile și mangalurile la plecare, dar şi să nu lase nesupravegheate sursele de foc deschis.

Maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permit jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor. În situații de risc oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.