Principală  —  IMPORTANTE   —   Avea procurat un bilet avia.…

Avea procurat un bilet avia. Judecătoria Chișinău explică de ce a admis demersul procurorilor și a aplicat interdicție de a părăsi țara în privința lui Tauber

sursa: Marina Tauber/ Facebook

Judecătoria Chișinău a emis marți, 13 august, un comunicat prin care vine cu precizări în legătură cu decizia judecătorului de instrucție de a aplica în privința deputatei Marina Tauber, cercetată în două cauze penale aflate în faza judiciară, interdicția de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile.

Astfel, judecătorul a admis demersul procurorilor, reieșind din două motive:

  • Informația publicată de Maria Tauber pe rețele de socializare precum că intenționează să părăsească R. Moldova pe un termen nedeterminat;
  • Intenția de a părăsi țara a fost manifestată prin procurarea unei bilet avia, potrivit căruia la 12 august 2024 urma să prăsească teritoriul R. Moldova.

„Încheierea este cu drept de recurs la Curtea de Apel Chișinău în termen de trei zile. Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă”, menționează instanța în comunicat.

Luni, 12 august, Marina Tauber are interdicție de a părăsi țara pe un termen de 60 de zile. Decizia a fost luată de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. După pronunțarea hotărârii, aceasta a declarat într-o postare pe Telegram că va contesta decizia la Curtea de Apel Chișinău.

„(…) Cu fiecare pas și cu fiecare nouă ilegalitate pe care o comit împotriva echipei noastre, a lui Ilan Șor, a blocului „Victorie” și a opoziției în general, ei trezesc o dorință foarte puternică de a lupta până la capăt!”, a spus ea.

Pprocurorii anticorupție au depus la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, demersul cu privire la aplicarea măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara în privința parlamentarei, pentru a „minimiza riscul eschivării și a asigura prezența inculpatei la ședințele de judecată programate”. Informația a fost conformată pentru Ziarul de Gardă de către reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA), care au menționat faptul că demersul vine „în contextul declarațiilor publice ale inculpatei din 8 august 2024 și altă informație parvenită la Procuratura Anticorupție la 12 august 2024”.

Pe 8 august 2024, Marina Tauber, sancționată pentru acțiuni de destabilizare a R. Moldova, declara într-o postare pe Telegram că este „intimidată și forțată” să părăsească țara. Acolita lui Șor susținea că pe numărul ei personal de telefon veneau mesaje de amenințare.

„Nu este prima dată, dar amenințările au devenit mai îndrăznețe și mai brutale. Ultima amenințare a fost însoțită de o fotografie cu sânge și o promisiune de violență fizică”, afirma Tauber.

Potrivit unei capturi de ecran atașate de Tauber la postare, amenințările au venit pe Telegram, de la un profil cu numele de utilizator „Mirotvitets”, asemănător cu denumirea site-ului bazei de date ucrainene „Mirotvoreț”, unde oligarhul fugar Ilan Șor, deputata Marina Tauber și bașcana Autonomiei Găgăuze, Evghenia Guțul au fost incluși fiind considerați inamici ai securității naționale a Ucrainei.

În gestiunea PA se află două cauze penale în privința Marinei Tauber, ambele în faza judiciară. Cauzele penale au fost expediate în instanța de judecată în iunie 2023 și aprilie 2024. Marina Tauber are statut de învinuit și în cadrul cauzei penale denumită generic „Frauda bancară”.