Principală  —  Ştiri   —   Autostrada care va uni Moldova,…

Autostrada care va uni Moldova, România și Ucraina. Andrei Spînu: „Am făcut primul pas”

Foto: Telegram/ Andrei Spînu

În R. Moldova urmează a fi construită o autostradă. Anunțul a fost făcut marți, 30 ianuarie, de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care a precizat că drumul va uni orașele Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa. În acest sens a fost semnat un Acord de cooperare cu Banca Europeană.

Ministrul Andrei Spînu și directorul de la Administraţia de Stat a Drumurilor, Sergiu Bejan, au semnat un Acordul de cooperare cu Banca Europeană de Investiții prin intermediul căreia Asociația Mondială a Drumurilor (PIARC), potrivit autorităților, finanțează realizarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate al proiectului de construire a autostrăzii.

Am făcut primul pas pentru construirea Autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa – coridorul Republicii Moldova spre Uniunea Europeană”, declară Andrei Spînu.

Potrivit oficialului, studiul de prefezabilitate ar urma se va încheia în acest an, iar până la finalul anului 2025 ar urma să fie finalizat și studiul de fezabilitate. „Aceste documente prevăd colectarea informațiilor și a datelor cu privire la situația actuală a infrastructurii rutiere, a intensității traficul planificat, evaluarea economică. De asemenea se vor defini punctele geografice și principalii parametri tehnici (lățime etc.) ai autostrăzii”, explică ministrul.

Andrei Spînu nu a indicat perioada în care se anticipează să fie dată în exploatare autostrada.

(…)trebuie să fim conștienți că astfel de proiecte durează în timp. Din păcate, timp s-a pierdut mult. Aceste studii deja trebuia să fie făcute mulți ani în urmă. Recuperăm acum”, a punctat ministrul.

Construcția autostrăzii este unul din proiectele naționale din Planul Reconstrucției Infrastructurii Moldovei 5+.