Autoritățile ucrainene susțin că există amenințarea ca Rusia să folosească teritoriul regiunii transnistrene pentru un atac asupra Ucrainei. Reacția Biroului Politici de Reintegrare
Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei nu exclude folosirea teritoriului regiunii transnistrene de către trupele ruse pentru a sprijini ofensiva împotriva Ucrainei. Despre asta a anunțat Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei în dimineața zilei de miercuri, 6 aprilie.
„Inamicul încearcă să îmbunătățească situația tactică în direcția Yuzhnobugsky. Nu este exclusă folosirea teritoriului autoproclamatei Republici Moldovenești Nistrene pentru a sprijini operațiunea ofensivă în această direcție. Pe aerodromul de la Tiraspol sunt în curs pregătirile pentru primirea aeronavelor”, se arată în comunicat.
Într-un răspuns pentru Ziarul de Gardă, Biroul Politici de Reintegrare menționează că nu dispune deocamdată de informații confirmate privind pregătirile care s-ar efectua la aerodromul din Tiraspol.
„Informația va fi verificată de instituțiile abilitate ale statului. Biroul Politici de Reintegrare folosește această ocazie pentru a exprima încă odată speranța că de pe teritoriul regiunii transnistrene nu vor exista amenințări la adresa stabilității regionale”, se arată în răspunsul Biroului Politici de Reintegrare.
Zilele trecute, președintele Ucrainei Volodimir Zelensky a declarat, în cadrul unui discurs în Parlamentul României, că „trebuie opriți cei care vor genocid în Europa, pentru că Ucraina nu este ultima țintă a agresiunii rusești”.
Ucraina nu este singura țintă a Rusiei. Vor să atace Odesa și de acolo mai este un pas până în R. Moldova. Vor să ocupe Nikolaev, Odesa – care este la un pas de Republica Moldova. De aceea este fundamental să apărăm și independența Moldovei. Trebuie să apărăm securitatea în întreaga regiune a Dunării. Apărând libertatea Ucrainei, apărăm întreaga Europei.Pe teritoriul Ucrainei se decide soarta Europei Centrale și a zonei Mării Negre. Apărând libertatea Ucrainei înseamnă protejarea Europei. (…) Nu importați resurse energetice din Rusia, este nevoie de a impune alte sancțiuni. Orice politician al lumii democratice trebuie să susțină Ucraina. Fiecare trebuie să facă tot posibilul pentru ca militarii ruși să răspundă în gața legii. Sunt convins că România și firmele românești vor participa la refacerea Ucrainei după război. (…) Trebuie să ne gândim cine va câștiga în acest război, libertatea sau tirana? Azi am vorbit cu reprezentanții UE despre crimele comise în Ucraina. Sunt convins că România ne va susține, că va participa la refacerea Ucrainei după război. Puterea noastră internă e mare, dar avem nevoie de susținere pentru a ne reface țara. Avem nevoie de susținere pentru a reface viața oamenilor ucraineni”, a declarat Zelensky.
Tot zilele trecute, președinta Maia Sandu a declarat că nu există informații care să confirme mobilizarea de trupe în regiunea transnistreană.
„Pacificatorii intră în regiunea transnistreană prin punctele de trecere controlate de organele constituționale din R. Moldova, așa că nu avem o creștere și nu are cum să se întâmple această creștere, fără ca organele constituționale să cunoască acest lucru. Ceea ce avem în presă sunt discuții despre o anumită înviorare sau anumite mișcări pe teritoriul transnistrean. Aici am văzut reacțiile Ministerului de Interne, Ministerului Apărării, al Biroului de Reintegrare, care pentru moment nu se confirmă. Din informațiile noastre, dar și din informațiilor partenerilor de dezvoltare, pentru că noi facem schimb de informații în mod curent. Nu pretindem că putem să cunoaștem toate lucrurile. Deci, ne sprijinim și pe informațiile partenerilor noștri externi. Pentru moment nu vedem lucruri care ar indica o schimbare majoră acolo, dar oricând situația se poate schimba, foarte repede se poate schimba și de aceea rămânem vigilenți”, a spus Maia Sandu.
Autoritățile ucrainene au vorbit de mai multe ori despre posibilele riscuri asupra securității Ucrainei din partea regiunii transnistrene. De fiecare dacă aceste declarații nu au fost confirmate.
Miercuri, 6 aprilie, este a 42-a zi de război în Ucraina. După ce Vladimir Putin a anunțat, la 24 februarie, așa-numita „operațiune de demilitarizare și denazificare” a Ucrainei, mai multe orașe ucrainene au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni au fost evacuați din zonele grav afectate de război. Potrivit ONU, de la începutul războiului în Ucraina au murit 1480 de oameni, iar 2.195 au fost răniți.
CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 42-a zi de război în Ucraina