Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Autoritățile din Polonia semnează un…

Autoritățile din Polonia semnează un contract pentru producerea a 48 de lansatoare de rachete Patriot

Sursa foto: Reuters

Autoritățile din Polonia au semnat luni, 12 august, un acord cu firmele Raytheon Polska și PGZ Huta Stalowa Wola pentru producția a 48 de lansatoare de rachete M903 care fac parte din sistemele de apărare aeriană Patriot, în valoare de 1,23 miliarde de dolari, transmite Reuters.

„Aceste lansatoare vor fi produse în Polonia”, a declarat ministrul Apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz în timpul unei vizite la Sochaczew, în centrul Poloniei.

Războiul provocat de Rusia în Ucraina, în 2022, a transformat apărarea într-o prioritate absolută pentru membrii flancului estic al NATO, iar Polonia și-a majorat cheltuielile la aproximativ 4% din PIB în acest an, încercând să-și consolideze forțele armate.

Vineri, Polonia a semnat un acord cu Washingtonul privind achiziţionarea a câteva sute de rachete aer-aer AIM-120C AMRAAM, un contract în valoare de 855 de milioane de dolari (783 de milioane de euro), scrie G4Media.

Cele două ţări urmează să semneze marţea viitoare un acord final privind achiziţionarea a 96 de elicoptere de luptă americane AH-64E Apache, în valoare estimată de nouă miliarde de euro. În pregătirea acestei achiziţii, Polonia a semnat săptămâna trecută acorduri de compensare industrială cu companiile americane Boeing şi General Electric. Acestea implică transferul de competenţe de întreţinere pentru aceste elicoptere către fabricile poloneze, contracte în valoare totală de aproximativ 215 milioane de euro.