Principală  —  Ştiri   —   Autorii raportului la care a…

Autorii raportului la care a făcut referire Alexandr Stoianoglo în cadrul dezbaterilor cu Maia Sandu, au combătut declarațiile fostului procuror general

Sursa: Partidul Socialiştilor din R. Moldova/Facebook

Comitetului Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) a făcut o declarație publică referitor la declarațiile lui Alexandr Stoianoglo de la dezbaterile care au avut loc pe 27 octombrie, unde a participat și președinta R. Moldova, Maia Sandu.

În cadrul dezbaterilor, Stoianoglo s-a referit la raportul CCIA și anume la persoanele implicate în frauda bancară care „au fost trase la răspundere”. CCIA spune că aceste cazuri au fost investigate de către Procuratura Anticorupție (PA) ca entitate independentă în cadrul Procuraturii, și nu de Stoianoglo sau de Procuratura Generală.

„Mai mult, tot la acea vreme, nu toate cauzele penale legate de frauda bancară la care s-a referit dl. Stoianoglo în raportul CCIA erau trimise în instanță, unele dintre ele aflându-se încă la fază de urmărire penală, după cum a indicat și PA”, precizează comitetul.

„Republica offshore. Analiza factorilor care au contribuit la frauda sistemică și spălarea banilor în sectorul bancar, de asigurări și financiar din Moldova”, a fost publicat de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție (CCIA) în iulie 2022. Alexandr Stoianoglo a menționat (începând cu min. 5.10) că pe timpul când a fost Procuror General, persoanele implicate în frauda bancară au fost trase la răspundere. El s-a referit la Raportul CCIA Nr. 1, pagina 44, pentru a confirma că atunci când era Procuror General, majoritatea dosarelor penale legate de frauda bancară au fost trimise în instanță.

VIDEO 10 ani de la „frauda bancară”. Detalii despre examinarea dosarului în care sunt vizați oamenii cu cele mai importante funcții în sistemul bancar din perioada furtului miliardului

„Frauda bancară” este un nume generic oferit acțiunilor din 2012-2014, în urma cărora din Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a fost transferată o sumă de circa 13,3 miliarde de lei moldovenești, sumă echivalentă pe atunci cu 12% din Produsul Intern Brut anual al țării.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, până în septembrie 2024, în dosarul intitulat generic „Frauda bancară”, aflat la faza de urmărire penală, au fost conexate 72 de cauze, iar 62 de persoane au statut de învinuit. Inculpaților le sunt înaintate acuzații în săvârșirea infracțiunilor de spălare de bani în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale (infracțiuni care se prescriu în anul 2029), escrocherie în proporții deosebit de mari în interesul unei organizații criminale și crearea și conducerea unei organizații criminale (infracțiuni care se prescriu în anul 2034).

VIDEO/ Procuror, inculpat, candidat. Cine este Alexandr Stoianoglo, candidatul PSRM la Prezidențiale

Fost membru al Alianței pentru Integrare Europeană, susținător declarat al parcursului european al R. Moldova, umbrit de figura liderului socialist Igor Dodon, Alexandr Stoianoglo a fost desemnat de Partidul Socialiștilor drept candidat la funcția de șef al statului.

Ziarul de Gardă a analizat profilul lui Alexandr Stoianoglo, primul candidat înregistrat oficial în cursa electorală, și prezintă detalii despre afilierea politică și controversele din jurul acestuia.