AUDIO Episodul II de la Sîngerei: Femeia care „se temea să doarmă cu banii în casă” acum „nu mai vrea să audă de Șor”. Cinci denunțuri
Femeia care declarase acum câteva zile într-un apel că „se teme să doarmă cu banii în casă”, referindu-se la cei 175 de mii de lei pe care urma să-i transmită unor persoane care au votat cum li s-a indicat, spune acum că „nici nu mai vrea să audă de Șor”.
Discuția a fost interceptată din nou de oamenii legii, după perchezițiile efectuate miercuri, 23 octombrie, în urma cărora o altă femeie din raionul Sîngerei a fost reținută și mai apoi plasată în arest preventiv pentru 20 de zile.
- Tu ești acasă?
- De ce?
- Întreb, că a fost Poliția la mine.
- Și la mine a fost. Nu-mi sunați, nu-mi sunați vă rog frumos. Dați-mi place. Vreau să trăiesc.
- Eu întreb ce să facem mai departe?
- Eu, de pildă, nu vreau nici să mai aud de Șor! Nimic, nimic, nimic. Veronica, eu vreau liniște și pace, vreau să dorm liniștită. Nu-mi trebuie absolut nimic, nimic, nimic. Eu pe voi nu vă pun la cale.
- Nu, nu, nu mă pui la cale. Nouă ne-au spus că ești închisă. Am sunat să văd dacă e adevărat.
- Făceți ce știți voi, eu nu vă impun, dar eu gata. Sunt acasă, fac focul.
- De ce nu spui cuiva să te scoată?
- Acesta… a făcut totul.
- Ia mântuie, că se aud telefoanele. Tu ce chiar ești…
Poliția din Sîngerei a întocmit joi, 30 de procese-verbale cu privire la contravenție, prevăzute de art. 47 prim din Codul contravențional al Republicii Moldova – coruperea electorală pasivă, urmând să fie expediate conform competenței Centrului Național Anticorupție.
„Totodată, au fost înregistrate 5 denunțuri în privința liderilor grupurilor afiliate organizației criminale „ȘOR”, fiind predați benevol 400 de euro acceptați în campania electorală pentru a vota pentru un anumit candidat și a opta pentru „NU” la referendum”, conform Inspectoratului General al Poliției (IGP).
În cadrul perchezițiilor au fost ridicați circa 175 000 de lei destinați coruperii alegătorilor în procesul electoral. Banii ar fi urmat să fie repartizați la peste 330 de persoane din 19 localități.
„Mă tem cu banii aceștia să dorm în casă”. Percheziții în raionul Sîngerei: o femeie a fost reținută pentru 72 de ore
„Eu mă tem cu banii aceștia să dorm în casă diseară. Mă tem, Ghiță. I-am pus acum, numai eu știu în câte i-am ascuns (…). Pe ei tot îi paște, că ei din pridnistrovia au venit acum, din Găgăuzia”. Sunt declarațiile unei femei, apelurile căreia au fost interceptate de organele de drept într-un dosar penal privind influențarea rezultatelor scrutinului electoral.
Oamenii legii au desfășurat percheziții în seara zilei de miercuri, 23 octombrie, în raionul Sîngerei, la femeia responsabilă de remunerarea cu cash a alegătorilor care au votat la indicația condamnatului fugar Ilan Șor. În urma acțiunilor Poliției și PCCOCS, o altă persoană „cu rol secund”, care a fost reținută, s-ar fi arătat dispusă că colaboreze în anchetă.
Conform IGP, în timpul perchezițiilor au fost ridicate mijloace financiare, circa 175 de mii de lei, destinate coruperii alegătorilor în procesul electoral, care urmau să fie repartizate la peste 330 de persoane din 19 localități.
„Persoana care avea rolul de coordonator pentru întregul raion, vedem că avea plicurile pregătite pentru toate cele 19 localități din raion. A reușit să repartizeze mijloacele financiare către 36 de persoane, urmând încă 300 de persoane să primească sume de bani”, a declarat șeful IGP Viorel Cernăuțeanu.
În urma acțiunilor, o femeie care ar fi avut rolul de „coordonator” al procesului de corupere a fost reținută pentru 72 de ore.
În luna luna septembrie oamenii legii au documentat transferul a circa 15 milioane de dolari, iar în luna octombrie ar fi vorba despre peste 24 de milioane de dolari pentru influențarea rezultatelor scrutinului electoral de către condamnatul Ilan Șor, majoritatea banilor venind în perioada 14-17 octombrie. Din luna aprilie a acestui an, în R. Moldova aproape 140 de mii de persoane și-au făcut conturi la banca rusească PSB, dar banii ar fi ajuns la mult mai multe persoane, utilizatorii conturilor fiind și intermediari.