Au primit undă verde de la CEC. Tarlev și Usatîi, înregistrați oficial în calitate de candidați la alegerile prezidențiale
Renato Usatîi și Vasile Tarlev au fost înregistrați în calitate de candidați la funcția de președinte al R. Moldova. Deciziile au fost luate în ședința de miercuri, 18 septembrie, a Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Fostul primar de Bălți, Renato Usatîi, a fost desemnat în calitate de candidat de către „Partidul Nostru”, iar fostul prim-ministru comunist Vasile Tarlev de către „Partidul pentru Viitorul Moldovei”.
Nicolae Margarint, care în 2021 a candidat la funcția de deputat în Parlament pentru anticipatele din 11 iulie din partea blocului „Renato Usatîi”, a fost confirmat în calitate de reprezentant al concurentului electoral Renato Usatîi, iar Alexandru Stanțieru a fost confirmat drept reprezentant al concurentului electoral Vasile Tarlev.
Renato Usatîi a ocupat două mandate de primar al municipiului Bălți. Înainte de implicarea sa activă în viața politică din R. Moldova, el a trăit și a activat în Federația Rusă. De-a lungul timpului, presa a scris de mai multe ori despre relațiile lui Usatîi cu lumea interlopă. ZdG a scris anterior că prima tentativă a lui Usatîi de a se implica în viața politică din R. Moldova a avut loc în 2014, atunci când Partidul „Patria”, pe listele căruia candida, a fost exclus din alegerile parlamentare din acel an, pentru că ar fi folosit în campanie mijloace bănești venite din străinătate. Ulterior, CtEDO a concluzionat că partidul a fost exclus ilegal din cursa electorală.
Vasile Tarlev a deținut două mandate de prim-ministru, când la putere erau comuniștii, în perioada 2001-2008. În noiembrie 2009, ex-premierul Vasile Tarlev anunța public că se retrage din politică. Mai târziu, în 2012, lansa alături de fostul deputat comunist Vadim Mișin partidul „Renaștere” (acum afiliat oligarhului fugar Ilan Șor), fiind numit co-președinte. Noul partid intenționa „să apere statalitatea R. Moldova” și să contribuie la „renaşterea culturii şi economiei ţării”.
Anterior, președinta Maia Sandu și fostul procuror general Alexandr Stoianoglo au fost înregistrați în calitate de candidați la funcția de președinte al R. Moldova.
Alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional vor avea loc în R. Moldova pe 20 octombrie 2024. Conform legislației, preşedintele R. Moldova se alege prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat pentru un mandat de 4 ani.
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și cea pentru referendumul republican constituțional va începe de pe 20 septembrie 2024.