Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Au fost găsiți vinovați de…

Au fost găsiți vinovați de corupere pasivă și trafic de influență, însă au fost eliberați de pedeapsa penală în legătură cu intervenirea termenului de prescripție

FOTO: Getty Images

Pe 17 iulie 2024, judecătorii Curții de Apel Chișinău au admis apelul procurorilor anticorupție împotriva sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 4 noiembrie 2022, prin care doi bărbați au fost achitați din motiv că faptele acestora nu întrunesc elementele infracțiunii de corupere pasivă și trafic de influență. Totuși, ambii inculpați au fost eliberați de pedeapsa penală în legătură cu intervenirea termenului de prescripție de atragere la răspundere penală.

Potrivit comunicatului emis de Procuratura Anticorupție (PA), cauza penală a fost pornită în august 2018 de către Centrul Național Anticorupție, în baza unui denunț.

Unul dintre condamnați a ocupat funcția de șef de sector al serviciului de activitate educativă din cadrul Penitenciarului nr. 4 Cricova, având atribuțiile de a primi și a transmite cererile deținuților către secretarul comisiei pentru a accelera prezentarea acestora la comisie – etapă crucială pentru a fi ulterior prezentate judecătorului de instrucție. Acesta a acceptat „promisiuni de bunuri necuvenite”, în special sume de bani de la un intermediar, în vederea grăbirii exercitării atribuțiilor sale funcționale, explică PA.

Cel de-al doilea condamnat, un fost deținut l aceluiași penitenciar, susținând că are influență asupra judecătorilor de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a acceptat bani în schimbul influențării deciziilor magistraților de instrucție pentru liberarea condiționată de pedeapsă înainte de termen sau înlocuirea părții neexecutate din pedeapsă cu o pedeapsă mai blândă în favoarea condamnaților.

„De asemenea, anterior, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată și cauzele penale privind condamnații care au oferit bani pentru a fi eliberați condiționat, emise fiind sentințe de condamnare în aceste cazuri. Sumele pretinse, primite și oferite variau între 3000 euro și 5000 euro”, se precizează în comunicat.

Cu toate acestea, prin sentința din 4 noiembrie 2022, Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, i-a achitat pe cei doi, considerând că faptele lor nu întrunesc elementele infracțiunii. De asemenea, instanța a dispus restituirea mijloacelor bănești ridicate și distrugerea unei părți din corpurile delicte. 

Procurorii au contestat această sentință, iar Curtea de Apel Chișinău a decis pe 17 iulie 2024 să admită apelul și să caseze parțial sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. Curtea de Apel a recunoscut un inculpat vinovat de corupere pasivă și celălalt de trafic de influență, dar ambii au fost eliberați de pedeapsă penală în legătură cu intervenirea termenului de prescripție de atragere la răspundere penală, în baza art. 60 al Codului Penal. 

Acțiunea civilă înaintată de Centrul Național Anticorupție a fost admisă integral, iar inculpații au fost obligați să plătească solidar suma de 4 615 euro, care va fi convertită în lei moldovenești, cu titlu de prejudiciu material. De asemenea, s-a dispus confiscarea specială a contravalorilor sumelor de 4 600, 2 600 și 3 800 euro din contul inculpaților, în contul statului”, se arată în comunicat.

Sentința în privința corpurilor delicte a fost menținută. 

Decizia Curții de Apel este executorie, dar poate fi atacată la Curtea Supremă de Justiție a R. Moldova în termen de două luni.