Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   „Atât timp cât există, armele…

„Atât timp cât există, armele nucleare vor fi folosite din nou”: La 79 de ani de la primul atac cu bombă nucleară din istorie de la Hiroshima, Japonia face apel la abolirea armamentului nuclear

Guvernatorul orașului japonez Hiroshima a lansat un apel către liderii mondiali pentru a scăpa de armele nucleare, în contextul în care orașul japonez marchează astăzi, 6 august, cea de-a 79-a aniversare a unui atac nuclear care a provocat moartea a aproximativ 140.000 de persoane și distrugeri masive.

„Atât timp cât există arme nucleare, acestea vor fi cu siguranță folosite din nou într-o zi”, a declarat Hidehiko Yuzaki în discursul său din Parcul Memorial al Păcii din Hiroshima, citat de Deutsche Welle.

„Abolirea armelor nucleare nu este un ideal de atins într-un viitor îndepărtat. În schimb, este o problemă urgentă și reală în care ar trebui să ne implicăm cu disperare în acest moment, deoarece problemele nucleare implică un risc iminent pentru supraviețuirea umană”, a spus el, în cadrul unei ceremonii în care porumbei au fost eliberați în Hiroshima ca un apel pentru pace.

La rândul său, primarul orașului Hiroshima, Kazumi Matsui, și-a folosit discursul în cadrul aceluiași eveniment pentru a sublinia modul în care conflictele actuale normalizează utilizarea forței militare ca mijloc de rezolvare a problemelor.

Matsui a declarat că războiul actual al Rusiei în Ucraina și războiul Israel-Hamas din Gaza „curmă viețile a nenumărați oameni nevinovați și distrug viața normală”.

La ceremonia de la Hiroshima au participat aproximativ 50.000 de persoane, inclusiv prim-ministrul Fumio Kishida. Aceștia au păstrat un minut de tăcere cu sunetul unui clopot al păcii la ora 8:15 a.m., ora la care un bombardier american B-29 a lansat bomba asupra orașului.

Premierul Kishida a promis încă o dată că va depune toate eforturile pentru realizarea unei lumi fără arme nucleare și pentru realizarea păcii.

Evenimentul comemorativ are loc la doar câteva zile după ce Japonia și SUA au reafirmat angajamentul Washingtonului față de „descurajarea extinsă”, care include posibila utilizare a armelor atomice, pentru a-și proteja aliatul asiatic în contextul tensiunilor regionale în creștere.

Discutarea deschisă a descurajării nucleare în Japonia reprezintă o schimbare radicală față de reticența anterioară a țării de a aborda astfel de probleme, fiind singura națiune din lume care a suferit atacuri atomice.

La 6 august 1945, cu puțin timp înainte de sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, forțele americane au detonat o bombă nucleară deasupra orașului în încercarea de a forța Japonia să capituleze.

Pe lângă zecile de mii de oameni care au murit imediat în urma exploziei, atacul a lăsat o moștenire teribilă numeroșilor supraviețuitori ai bombardamentelor, care au suferit răni și boli de durată în urma exploziilor și expunerii la radiații.

La câteva zile după atac, la 9 august, o a doua bombă nucleară americană a lovit Nagasaki, în sud-vestul Japoniei, omorând aproximativ 74 000 de persoane.

Cele două atacuri au dus la capitularea Japoniei pe 2 septembrie.