Atacul ucrainean asupra depozitelor de la Tver poate fi un punct de cotitură în conflictul din Ucraina. Au fost lovite cele mai mari depozite rusești din toate timpurile
Marți noaptea, depozitele strategice ale forțelor armate ruse, situate în Toropeț, în districtul Tver, la nord-vest de Moscova, au explodat unul după altul în câteva secunde, provocând o serie de coloane de foc asemănătoare cu ciupercile atomice. O astfel de violență a provocat efectul unui cutremur, înregistrat de seismografe cu o magnitudine de 2,8, cu un nor de fum clar vizibil de la sateliți, scrie La Reppublica, citată de G4Media, într-o analiză în care prezintă ce ar putea urma.
Depozite strategice rusești în care au fost distruse explozivi, rachete balistice, rachete și mine au fost proiectate să reziste la explozii nucleare. Astfel că există ipoteza utilizării de raiduri la fața locului sau de rachete cu rază lungă de acțiune.
Videoclipurile înregistrate după explozii sunt apocaliptice: depozitele de muniții s-au transformat în vulcani care erup flăcări, iar atacul ar putea afecta continuarea conflictului. Au fost lovite cele mai mari depozite rusești din toate timpurile, construite în perioada sovietică și supuse unei renovări radicale între 2015 și 2018.
Vice-ministrul Apărării, Dmitri Bulgakov, a declarat la acea vreme că depozitul era capabil să reziste atacurilor cu rachete și exploziilor nucleare. Se crede că depozitele conțineau 30.000 de tone de explozibili, inclusiv stocuri de rachete balistice, rachete antiaeriene, rachete, muniție de artilerie și mine.
Acum, întreaga structură este în flăcări, exploziile continue de muniție semănând șrapnel și ogive pe o rază de sute de metri.
Populația satelor din apropiere este evacuată, iar pe rețelele de socializare circulă mesaje care descriu o situație haotică, cu familii izolate în cătune izolate, incapabile să găsească o cale de ieșire.
Nu este clar cum a fost posibil să se distrugă toate buncărele. Surse din Kiev susțin că au reușit să doboare o sută de drone ucigașe care au zburat aproape 700 de kilometri înainte de a cădea pe depozite. Avioanele fără pilot nu au demonstrat însă niciodată capacitatea de a străpunge structuri din beton armat: astfel că poate să fi fost opera unor rachete cu rază lungă de acțiune.
Iar ținta este în afara razei de acțiune a Storm Shadow-ului european. Rămân două ipoteze logice, fără nicio coroborare: că a fost vorba de un sabotaj provocat de perdsoane aflate la fața locului, la sol, sau poate sincronizat cu atacul dronelor. Este posibil însă și că inginerii de la Kiev au reușit să producă o rachetă cu rază lungă de acțiune capabilă să pătrundă în jurul adăposturilor blindate. În ambele cazuri, am fi în fața unei descoperiri care ar putea schimba total fața războiului.