Principală  —  Ştiri   —   Atacul Iranului și Hezbollah asupra…

Atacul Iranului și Hezbollah asupra Israelului este iminent, a declarat secretarul american de stat Antony Blinken pentru G7

Secretarul de stat american Antony Blinken le-a spus duminică omologilor săi din G7 (Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi SUA), în timpul unei reuniuni în format de videoconferinţă, că un atac din partea Israelului şi a forţelor grupării şiite libaneze Hezbollah împotriva Israelului s-ar putea produce în următoarele 24 de ore, conform G4Media.


Publicaţia americană citează trei surse familiarizate cu conţinutul afirmaţiilor făcute duminică de Blinken în faţa omologilor săi din G7 în care a avertizat asupra unui atac iminent ce ar putea începe luni. Blinken a spus că SUA nu cunoaște momentul exact al atacurilor, dar a subliniat că acestea ar putea începe încă din următoarele 24 pînă la 48 de ore, completează publicaţia israeliană The Jerusalem Post.

Şeful Departamentului de Stat a convocat această teleconferinţă pentru a se coordona cu aliaţii apropiaţi ai SUA şi a încerca să genereze o presiune diplomatică de ultim moment asupra Iranului şi Hezbollah pentru a minimiza cât mai mult posibil represaliile acestora, conform Axios. Secretarul de stat american a apreciat că limitarea impactului acestor atacuri este cel mai bun mod pentru a se evita un război în regiune.

Iranul şi aliatul său libanez Hezbollah au promis să răspundă la asasinarea, atribuită Israelului, a liderului politic al grupării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, şi a gărzii sale de corp săptămâna trecută la Teheran şi a comandantului de rang înalt al mişcării şiite libaneze Hezbollah, Fuad Shukr, la Beirut. Acest ultim asasinat a fost recunoscut de armata israeliană. 

Blinken le-a transmis omologilor săi din G7 că are convingerea că atât Iranul, cât şi Hezbollah vor riposta pentru cele două atacuri. El i-a invitat pe ceilalţi miniştri de externe din G7 – grupul celor şapte cele mai dezvoltate economii ale lumii – ca ţările lor să exercite de asemenea o presiune asupra Iranului, Hezbollah şi Israelului pentru ca acestea să dea dovadă de o reţinere maximă, conform media citate.

Mai multe informații despre un atac precedent al Iranului asupra Israelului a scris ZdG anterior.