Atac nuclear: cum să te pregătești pentru a supraviețui
Rusia amenință Ucraina și toată lumea cu armă nucleară. Șantajul s-a intensificat, în mod special, după contraofensiva reușită a Forțelor Armate ale Ucrainei. Putin susține că nu blufează, iar Occidentul se gândește la diferite scenarii de răspuns la acțiunile agresorului. În mod convențional, apărarea împotriva unei lovituri nucleare poate fi împărțită în trei etape: pregătirea, supraviețuirea și menținerea în siguranță. Cum să acționați în timpul fiecăreia dintre ele – în materialul portalului ucrainean hromadske.
Ce să facem acum?
Prima etapă este pregătirea. Găsiți un adăpost în apropierea locurilor în care vă petreceți cea mai mare parte a timpului, cum ar fi lângă casă, serviciu, sala de sport. Identificați, de asemenea, cel mai bun adăpost pe o rută pe care călătoriți frecvent, în cazul în care un avertisment sau o explozie vă prinde pe drum.
Un adăpost ar putea fi o cameră, care vă va separa de radiații datorită unui material rezistent. Cărămida, cimentul și pământul sunt mai bune la stoparea radiațiilor decât lemnul, gips-cartonul sau tabla subțire. De asemenea, sunt mai bine protejate zonele din interiorul clădirii, cum ar fi toaleta, baia sau cămara, situate mai departe de pereții exteriori și de acoperiș, pe care se depun materiale radioactive. Într-o clădire de birouri cu multe etaje, construită din cărămidă sau beton, cele mai sigure vor fi etajele din mijloc, departe de pereții exteriori și de acoperiș, susțin cercetătorii de la Universitatea „Johns Hopkins”.
Cele mai bune adăposturi sunt subsolurile, îndeosebi cele care au podele din beton armat, absorbind eficient fotonii gamma. Adăposturile subterane vă vor proteja nu doar de radiații, ci și de resturile clădirilor după undele de șoc. Teritoriile deschise, mijloacele de transport, casele mobile, casele cu un nivel din construcții ușoare, anexele din lemn nu oferă o protecție adecvată. Cel mai bine e să vă adăpostiți în subsol, metrou sau în centrul unei clădiri mari.
Verificați-vă valiza pentru situații de urgență. Este indicat să aveți mai multe rucsacuri în locurile cele mai frecvent vizitate. Asigurați-vă că aveți apă îmbuteliată, produse neperisabile închise ermetic, aparate respiratorii, o lanternă și baterii de rezervă, copii ale documentelor importante, saci de gunoi trainici. Stocurile trebuie calculate pentru cel puțin 24 de ore, dar de preferință pentru trei zile. Dacă aveți animale, pentru acestea trebuie, de asemenea, să pregătiți provizii de apă și hrană.
De asemenea, cumpărați în avans iodură de potasiu și un dozimetru, dacă este posibil. Ca urmare a unui impuls electromagnetic, electronicele aflate la câțiva kilometri de epicentrul exploziei vor fi cel mai probabil deteriorate, vor dispărea comunicațiile mobile și internetul. Radioul va rămâne singura sursă de informare prin care autoritățile trebuie să raporteze acțiunile ulterioare. Este important să cumpărați un radio alimentat cu baterii sau un generator manual.
Planificați în avans împreună cu cei dragi un plan de acțiune în cazul unei amenințări nucleare. Planul ar trebui să acopere 24-72 de ore de la declanșarea urgenței. Faceți câteva repetiții, pentru ca familia voastră să știe cum să acționeze în această perioadă.
Cum să supraviețuiești atacului?
A doua etapă este supraviețuirea în timpul unui atac nuclear. Siguranța voastră depinde de fiecare secundă, așa că trebuie să acționați rapid. Dacă autoritățile au declarat o amenințare nucleară, mergeți imediat la cel mai apropiat adăpost (fie că este un subsol sau o cameră izolată dintr-o clădire), luând și valiza pentru situații de urgență. Dacă încăperea are ferestre, nu vă apropiați de ele – în cazul exploziei, geamul ar putea să se spargă, iar cioburile să vă rănească. Stați departe de pereți și acoperiș, deoarece materialul radioactiv se depune pe exteriorul clădirilor.
Primul lucru care se întâmplă în timpul unui atac nuclear este apariția unei mingi de foc mai strălucitoare decât soarele. Dacă te uiți la bliț, poți orbi temporar. Radiația durează doar câteva secunde, dar poate provoca arsuri în zonele expuse ale corpului și incendii.
Peste câteva secunde după apariție, mingea de foc se transformă într-un nor. Odată cu mingea de foc, din pământ se ridică o coloană de praf și fum, care, vizual, se aseamănă cu o ciupercă.
Tot ce se află în zona mingii de foc este distrus. Poți supraviețui în epicentrul exploziei doar dacă te afli în adăpost. La câteva secunde după mingea de foc, se va forma un val exploziv, care va mătura totul în cale.
Dacă, în timpul exploziei, vă aflați afară:
- trebuie să vă ascundeți într-o nișă sau într-un obiect care poate garanta protecție;
- să vă culcați imediat cu fața în jos, ca să protejați pielea expusă de arsuri;
- să acoperiți organele respiratorii cu o mască sau pânză;
- dacă aveți scurtă sau glugă, îmbrăcați-o peste cap, iar mâinile ascundeți-le sub voi;
- dacă nu aveți glugă, acoperiți capul cu mâinile;
- dacă vă aflați în transport în timpul exploziei, trebuie să opriți și să vă aplecați în interiorul automobilului.
Rămâneți în această poziție până vor trece toate undele de șoc, care răsună ca un tunet. Acestea vor dura mai mult decât undele de șoc după o explozie obișnuită, din cauza forței bombelor nucleare, și vor avea o putere mai distructivă.
După două unde de șoc, aveți la dispoziție 10 minute pentru a merge la cel mai apropiat adăpost înaintea căderii precipitațiilor radioactive. Cel mai ridicat nivel de radiații în spații deschise apare imediat după primele precipitații radioactive. Cu timpul, nivelul radiațiilor scade.
Îndreaptați-vă către cel mai apropiat adăpost, de exemplu, într-un subsol. Dacă nu puteți găsi adăpost subteran, urcați la etajele mijlocii ale unei clădiri înalte și găsiți cea mai izolată cameră fără ferestre și astupați crăpăturile ușilor cu cârpe. Același lucru este valabil și pentru persoanele care se aflau în apartament în momentul exploziei: trebuie să vă ascundeți în baie, veceu sau hambar.
Dacă dvs și apropiații voștri vă aflați în diferite locuri?
Deja la etapa de pregătire, este indicat să vă faceți un plan general de acțiuni în cazul în care nu sunteți împreună cu apropiații. Țineți cont că, în timpul unei urgențe, este posibil ca rețelele de comunicare să nu fie disponibile.
Dacă în timpul exploziei nucleare, nu sunteți alături de cei apropiați, nu încercați să vă reuniți, evitând, astfel, expunerea la radiații excesive. Fiecare trebuie să rămână acolo, unde este și să caute un adăpost mai bun.
Ce să faci după explozia nucleară?
A treia etapă este să rămâneți într-un loc sigur. Imediat ce ați ajuns în adăpost:
- scoateți hainele contaminate și împachetați-le într-o pungă de plastic, separat de lucrurile necontaminate;
- dacă aveți posibilitate, spălați cu apă și săpun zonele expuse ale pielii, unghiile și părul;
- dacă nu aveți posibilitate să vă spălați, ștergeți cu șervețelul sau cu o pânză umedă zonele expuse ale pielii și părul;
- tratați arsurile și rănile, dacă le aveți, și îmbrăcați haine curate;
- dacă aveți animale de companie, curățați-le blana cu apă și săpun;
- nu atingeți ochii, nasul și gura fără strictă necesitate;
- acoperiți-vă organele respiratorii cu o mască, respirator, mască de tifon sau cu o bucată de pânză curată.
În subsol sau în orice altă încăpere unde vă ascundeți opriți ventilația și închideți ușa ermetic. Astupați toate crăpăturile cu o cârpă umedă. Urmăriți noutățile la radio și nu ieșiți din adăpost până când autoritățile nu semnalizează.
În tot acest timp, alimentați-vă cu produse din ambalaj sigilat. Nu consumați alimente sau lichide care au stat în aer liber și pot fi contaminate cu radiație.
Să acceptați în adăpost alte persoane?
Puteți accepta alți oameni în adăpost, dar rugați-i să îndeplinească câteva cerințe, pentru a evita răspândirea prafului radioactiv. Înainte de a intra, aceștia trebuie să scoată îmbrăcămintea exterioară: paltonul sau scurta și încălțămintea. Îmbrăcămintea trebuie lăsată afară într-o pungă.
Ulterior, persoanele trebuie să spele cu apă și săpun zonele expuse ale pielii, unghiile și părul. Dacă nu au această posibilitate, să șteargă cu un șervețel sau cu o pânză umedă zonele expuse ale pielii și părul.
Cât timp trebuie să rămâneți în adăpost?
Cu cât mai mult veți rămâne în adăpost, cu atât mai puțin veți fi expus la radiație. Fiecare trebuie să rămână în adăpost cel puțin o oră după explozie, în acest timp nivelul radiației este cel mai periculos. În continuare, acțiunile voastre vor depinde de anumite circumstanțe:
- dacă vă aflați într-un adăpost prost, iar alături este unul mai bun, treceți acolo după cel mult o oră de la atac. Timp de o oră, expunerea la radiații se reduce cu circa 55%;
- dacă vă aflați într-un adăpost bun, rămâneți acolo cel puțin 24 de ore și așteptați indicațiile autorităților. Timp de 24 de ore, expunerea la radiații se reduce cu circa 80%.
Nivelul pericolului din afară depinde de distanța față de epicentrul exploziei, direcția vântului, puterea bombei. Dacă aveți un dozimetru, puteți de sine stătător măsura nivelul radiației în afara adăpostului.
Cum să vă pregătiți de ieșirea din adăpost?
Vicepreședintele Strategiei Digitale „Intellias”, Roman Pavlyuk, susține că e necesar ca fiecare să aibă următoarele lucruri: haine de ploaie din polietilenă, bahile, un pachet de saci groși de gunoi, respiratoare împachetate separat, bandă întărită, mănuși de cauciuc de uz casnic, ochelari de protecție, șervețele împachetate, soluție pentru curățarea lacului de unghii (cu acetonă) sau acetonă pură.
Înainte de a ieși afară, e nevoie de îmbrăcat respiratorul, mănușile, haina de ploaie, ochelarii și bahilele. Pentru o protecție mai bună, înfășurați cu bandă în jurul locurilor care nu se lipesc bine de corp. Masca trebuie schimbată fiecare trei ore, iar haina de ploaie – fiecare 8-10 ore. Dacă aveți mască de protecție contra gazelor, îmbrăcați-o înainte de a ieși.
Cum de utilizat iodura de potasiu?
Medicamentul nu trebuie utilizat pentru profilaxie. Se utilizează o singură dată (dacă nu sunt alte indicații) numai după notificarea autorităților oficiale.
Iodura de potasiu umple glanda tiroidă cu iod stabil, astfel încât iodul radioactiv din deșeuri să nu fie absorbit. O singură doză de iodură de potasiu protejează doar glanda tiroidă timp de 24 de ore.
Dozajul medicamentului:
- copiii cu vârsta de până la o lună (bebelușii și copiii în perioada alăptării) – 16 mg;
- copiii cu vârsta de la 1 lună până la 3 ani – 32 de mg;
- copiii cu vârsta între 3-12 ani – 62,5 de mg;
- adolescenții cu vârsta între 13-18 ani, adulții de până la 40 de ani, femeile însărcinate și cele care alăptează – 125 de mg.
Adulților cu vârsta de peste 40 de ani nu li se recomandă utilizarea iodurii de potasiu, pentru că, la această vârstă, glanda tiroidă aproape că nu absoarbe iod radioactiv. Totuși, dacă femeia are peste 40 de ani, dar este însărcinată sau alăptează, ar fi de dorit ca ea, de asemenea, să utilizeze iodură de potasiu.