Astăzi intră în vigoare codul roșu de caniculă. Recomandările specialiștilor
Începând cu data de 12 iulie și până pe 17 iulie, în centrul și sudul țării va fi valabil codul roșu de caniculă. Temperaturile vor ajunge și până la 40°C. În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) face un apel, printr-un comunicat, către cetățeni să respecte regulile prescrise de autorități cu scopul evitării situațiilor de risc pentru sănătatea și viața oamenilor în perioada de caniculă.
Salvatorii îndeamnă cetățenii să evite la maxim aflarea în aer liber pe parcursul zilelor călduroase, în special după ce temperatura aerului depășește 30°C.
De asemenea, specialiștii recomandă angajatorilor să modifice graficul de lucru al personalului în așa fel încât angajații să nu fie expuși expunerii îndelungate la razele solare, în special în orele amiezii. Totodată, lucrătorii trebuie să fie asigurați permanent cu apă potabilă, mai punctează IGSU.
„În cazul dacă ieșirea din casă este inevitabilă cetățenii sunt rugați să meargă la umbră și să consume mai multă apă, 2-3 litri pe zi pentru a menține nivelul necesar de hidratare”, se arată în comunicat.
Totodată, pentru evitarea efectului de supraîncălzire a corpului, oamenii sunt rugați să poarte haine lejere, de culori deschise și să reducă efortul fizic.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cei mai expuși efectului caniculei sunt copii mici, femeile însărcinate, persoanele în etate și cele cu boli cronice și cardiace. Aceștia sunt rugați să evite deplasările și aflarea îndelungată sub razele solare pe timp de caniculă. În plus, se recomandă evitarea aflării celor mici în spații închise neaerisite, precum și în automobile parcate la soare.
O atenție sporită trebuie să fie adorată siguranței antiincendiare, cu scopul prevenirii izbucnirii incendiilor de vegetație. Pompierii îndeamnă deci cetățenii să nu aprindă vegetația uscată și gunoiul menajer pentru curățarea gospodăriilor și terenurilor, să se abțină de la utilizarea focului în preajma lanurilor, spațiilor forestiere, precum și locurilor de agrement și să nu arunce mucuri de țigară, chibrituri sau alte obiecte aprinse în aceste zone. De asemenea, maturii sunt îndemnați să acorde atenție maximă copiilor și să nu le permită jocul cu focul pentru evitarea producerii incendiilor și altor situații excepționale.
În situații excepționale oamenii sunt rugați să apeleze Serviciul 112.