Principală  —  IMPORTANTE   —   „Asemenea acțiuni sunt pedepsite conform…

„Asemenea acțiuni sunt pedepsite conform legii”. Apelul președintei Maia Sandu către preoți

Sursa foto: presedinte.md

Președinta Maia Sandu îndeamnă preoții „să nu se lase folosiți în activități de destabilizare a țării” și „să contribuie la pacea în societatea noastră”. Apelul șefei statului a fost făcut joi seară, 5 septembrie, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la postul de televiziune Pro TV Chișinău și vine în contextul pelerinajelor preoților din ultima perioadă în Federația Rusă.

Comentând unele declarații apărute în spațiul public, șefa statului a precizat că atât Mitropolia Moldovei, supusă patriarhiei ruse, cât și Mitropolia Basarabiei, supusă Bisericii Ortodoxe Române, nu vor fi închise.

„(…) Există foarte multă dezinformare și intenții de a speria oamenii. Repet acest mesaj: nu există nicio intenție în acest sens (…). Îndemnul meu este ca preoții să nu se lase folosiți în activități de destabilizare a țării, pentru că asemenea acțiuni sunt pedepsite conform legii. Îndemnul meu este ca ei să nu se implice în politică și să lase cetățenii să aleagă ce cred ei. Ei (preoții, n.red.) să se preocupe de promovarea moralei creștine și să contribuie la pacea din societatea noastră. Acesta este apelul meu și sper să fie auzit de cât mai mulți preoți (…)”, a declarat Maia Sandu în cadrul emisiunii.

După ce numeroși preoți din R. Moldova au fost surprinși în drum spre Moscova, miercuri, 4 septembrie, Patriarhia Rusă a explicat scopul acestor pelerinaje. Prin serviciul de presă al Mitropoliei Moldovei, Patriarhia Rusă a precizat că „vizitele nu au avut scopuri electorale sau politice, ci familiarizarea clerului moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Rusiei Ortodoxe, consolidând legăturile frățești între cele două Biserici Ortodoxe”.

Mai mulți preoți din cadrul Mitropoliei Moldovei au fost surprinși de Ziarul de Gardă în Aeroportul Internațional Chișinău, în dimineața zilei de marți, 20 august. Întrebați care este destinația și scopul deplasării lor, fețele bisericești nu au dorit să răspundă. ZdG a constatat că biletele pentru preoții din R. Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar.

Presa de la Chișinău a scris că mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei ar face „pelerinaje” la Moscova, plătite de oligarhul Ilan Șor, și că fețele bisericești ar primi și carduri MIR, pe care ar urma să primească bani de la acesta. Acest fapt a fost negat de unii dintre preoții cu care am discutat.