Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Asasinate politice în SUA: Patru…

Asasinate politice în SUA: Patru președinți uciși în aproape o sută de ani

Tentativa de asasinare a lui Donald Trump, readuce în atenția publică alte cazuri similare, care s-au produs în timpul campaniilor electorale din SUA, scrie AFP, preluată de hotnews.ro.

Este prima tentativă de asasinat de la cea a fostului preşedinte republican Ronald Reagan în 1981.

Istoria Statelor Unite este marcată de asasinarea a patru preşedinţi în timpul mandatului lor, de la Abraham Lincoln în 1865 la John Fitzgerald Kennedy în 1963.

Preşedintele Abraham Lincoln a fost ucis în 1865 în loja sa de la Teatrul Ford din Washington de către un actor, John Wilkes Booth.

A doua victimă a fost James Garfield, cel de-al 20-lea preşedinte al Statelor Unite, care a murit în urma atacului comis la 2 iulie 1881 în gara Washington de către Charles Guiteau, un avocat disperat să îşi găsească un loc de muncă în calitate de funcţionar public.

La 6 septembrie 1901, în timp ce primea demnitari la Expoziţia Panamericană de la Buffalo, William McKinley, cel de-al 25-lea preşedinte al Statelor Unite, a fost rănit de un anarhist care a tras mai multe gloanţe. El a murit din cauza rănilor câteva zile mai târziu.

În istoria mai recentă, mulţi oameni îşi amintesc de 22 noiembrie 1963, când John Fitzgerald Kennedy, JFK, a fost asasinat în Dallas. În acea zi, în jurul orei 12.30, în timp ce limuzina prezidenţială trecea prin mulţimea de pe străzile din Dallas, s-au auzit împuşcături. John Fitzgerald Kennedy s-a prăbuşit lângă soţia sa, Jackie. Cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite a fost declarat mort la ora 13.00 la spital.

Comisia pentru asasinarea lui JFK a concluzionat în 1964 că Lee Harvey Oswald, un fost puşcaş marin care trăise în Uniunea Sovietică, a acţionat singur.