Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Asaltul asupra Capitoliului: Curtea Supremă…

Asaltul asupra Capitoliului: Curtea Supremă a SUA decide că Donald Trump are imunitate pentru acte oficiale, dar nu private

Sursa foto: Reuters

Curtea Supremă a Statelor Unite a constatat luni, 1 iulie, că Donald Trump nu poate fi urmărit penal pentru nicio acțiune care se încadrează în puterile sale constituționale în calitate de președinte, dar poate fi urmărit penal pentru actele făcute ca persoană privată, într-o hotărâre istorică care recunoaște pentru prima dată orice formă de imunitate prezidențială împotriva urmăririi penale, notează Reuters.

Judecătorii Curții Supreme a Statelor Unite au respins decizia unei instanțe inferioare care respinsese cererea lui Trump de imunitate față de acuzațiile penale privind eforturile sale de a anula pierderea alegerilor din 2020 în fața lui Joe Biden.

Trump este candidatul republican care îl provoacă pe Biden, un democrat, la alegerile americane din 5 noiembrie, într-o revanșă în 2020. Gestionarea lentă a cauzei de către Curtea Supremă, împreună cu decizia acesteia de a retrimite instanțelor inferioare spre soluționare chestiunile-cheie privind domeniul de aplicare al imunității lui Trump, fac improbabil ca acesta să fie judecat înainte de alegeri pentru subversiune electorală federală, în urma acuzațiilor aduse de consilierul special Jack Smith.

Trump a salutat hotărârea: „Mare victorie pentru constituția și democrația noastră. Mândru să fiu american!”.

Curtea a analizat patru categorii de comportament cuprinse în actul de acuzare al lui Trump. Acestea sunt: discuțiile sale cu oficiali ai Departamentului de Justiție după alegerile din 2020; presupusele sale presiuni asupra vicepreședintelui de atunci, Mike Pence, pentru a bloca certificarea de către Congres a victoriei lui Biden în alegeri; presupusul său rol în asamblarea de electori pro-Trump falși pentru a fi utilizați în procesul de certificare; și comportamentul său legat de atacul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA de către susținătorii săi.

Trump, în vârstă de 78 de ani, este primul fost președinte al SUA urmărit penal, precum și primul fost președinte condamnat pentru o infracțiune. Acuzațiile de subversiune electorală ale lui Smith întruchipează unul dintre cele patru cazuri penale cu care s-a confruntat Trump.

Biden a afirmat într-o declarație că „hotărârea nu schimbă faptele, așa că să fim foarte clari cu privire la ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie: Donald Trump a cedat după ce a pierdut alegerile din 2020 și a încurajat o mulțime să răstoarne rezultatele unor alegeri libere și corecte”.