Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Armata din Bangladesh impune starea…

Armata din Bangladesh impune starea de asediu în timp ce protestele conduse de studenți iau amploare

Sursa: Reuters

Soldații din Bangladesh au patrulat pe străzile pustii ale capitalei Dhaka, sâmbătă, 2o iulie, în timpul unei interdicții menite să înăbușe protestele studenților împotriva cotelor de angajare ale guvernului, care au provocat moartea a cel puțin 105 persoane în această săptămână, potrivit presei internaționale.

Reuters scrie că de joi, 18 iulie, serviciile de telefonie mobilă și internet au fost suspendate, „izolând Bangladesh de lume”, în timp ce poliția a reprimat protestele care au continuat în ciuda interdicției de a se întruni în public.

Majoritatea apelurilor telefonice din străinătate nu au reușit să se conecteze, în timp ce site-urile web ale organizațiilor media cu sediul în Bangladesh nu s-au actualizat, iar adresele lor de social media au rămas inactive, potrivit Reuters.

Pe lângă morți, ciocnirile au rănit mii de persoane, potrivit datelor furnizate de spitalele din Bangladesh. Spitalul Colegiului Medical din Dhaka a primit vineri 27 de cadavre.

Timp de cinci zile, poliția a tras cu gaze lacrimogene și a aruncat cu grenade sonore pentru a împrăștia protestatarii, în timp ce demonstranții se ciocneau cu personalul de securitate, aruncând cu cărămizi și incendiind vehicule.

Demonstrațiile – cele mai mari de când prim-ministrul Sheikh Hasina a fost realeasă pentru al patrulea mandat consecutiv în acest an – au fost alimentate și de șomajul ridicat în rândul tinerilor, care reprezintă aproape o cincime din cele 170 de milioane de locuitori ai națiunii din Asia de Sud.

Având în vedere numărul tot mai mare de morți și incapacitatea poliției de a limita protestele, guvernul Hasina a impus o interdicție națională de circulație și a mobilizat armata.

Sâmbăta la prânz, interdicția a fost prelungită timp de două ore pentru a permite oamenilor să facă cumpărături și să își îndeplinească alte sarcini, au anunțat posturile de televiziune.

Aceasta va dura până duminică, 21 iulie,, când guvernul va evalua situația și va decide următoarea linie de acțiune, au adăugat rapoartele.

Tulburările la nivel național au izbucnit din cauza furiei studenților împotriva cotelor controversate pentru posturile guvernamentale, inclusiv 30% pentru familiile celor care au luptat pentru independența față de Pakistan, scrie presa internațională.


Guvernul Hasina a eliminat sistemul de cote în 2018, dar o instanță l-a restabilit luna trecută. Statul a făcut apel împotriva restabilirii, iar Curtea Supremă a suspendat-o pentru o lună, în așteptarea unei audieri pe 7 august.


În districtul Narsingdi din centrul orașului Dhaka, protestatarii au luat cu asalt o închisoare vineri și au eliberat peste 850 de deținuți înainte de a da foc unității, au raportat canalele de televiziune, citând poliția. Sâmbătă au fost raportate, de asemenea, incidente izolate de incendiere intenționată.

Hasina a renunțat la planurile de a pleca duminică în vizită în Spania și Brazilia din cauza protestelor, a relatat agenția de presă AFP citându-l pe secretarul său de presă.

Mulți lideri ai partidelor de opoziție, activiști și studenți protestatari au fost arestați, a declarat Tarique Rahman, președintele interimar în exil al principalului partid de opoziție, Partidul Naționalist din Bangladesh.

Poliția l-a arestat pe Nahid Islam, unul dintre principalii coordonatori ai agitației studenților, sâmbătă 20 iulie, au declarat protestatarii într-un mesaj text.

Reuters nu a putut confirma în mod independent arestările.

Grupurile internaționale pentru drepturile omului au criticat suspendarea internetului și acțiunile forțelor de securitate.

Uniunea Europeană a declarat că este profund îngrijorată de violențe și de pierderea de vieți omenești.