„Are un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea UE”. Prima reacție a Înaltului Reprezentant al UE, Josep Borrell, după ce Parlamentul Georgiei a adoptat proiectul de lege privind „agenții străini”
Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell, cere autorităților georgiene să-și retragă proiectul de lege privind „agenții străini”, să-și mențină angajamentul față de calea către UE și să avanseze reformele necesare. Potrivit oficialului european, adoptarea acestei legi are „un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea UE”.
Reacția șefului diplomaţiei UE vine a doua zi după ce Parlamentul Georgiei a adoptat proiectul de lege considerat un analog al legii ruse privind „agenții străini”. Borrell accentuează faptul că „spiritul și conținutul legii nu sunt în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE”.
„(…) UE este alături de poporul georgian și de alegerea sa în favoarea democrației și a viitorului european al Georgiei. Intimidarea, amenințările și atacurile fizice asupra reprezentanților societății civile, a liderilor politici și a jurnaliștilor, precum și asupra familiilor acestora sunt inacceptabile. Solicităm autorităților georgiene să investigheze aceste acte documentate (…).
În pofida protestelor de amploare și a apelurilor fără echivoc ale comunității internaționale, majoritatea guvernamentală georgiană aflată la putere a adoptat în Parlament, în a treia lectură, legea „privind transparența influenței străine”. UE a declarat în mod clar și repetat că spiritul și conținutul legii nu sunt în conformitate cu normele și valorile fundamentale ale UE. Aceasta va submina activitatea societății civile și a mass-mediei independente, în timp ce libertatea de asociere și libertatea de exprimare sunt drepturi fundamentale care se află în centrul angajamentelor Georgiei în cadrul Acordului de asociere și al oricărei căi de aderare la UE.
Adoptarea acestei legi are un impact negativ asupra progresului Georgiei pe calea UE. Alegerea privind calea de urmat este în mâinile Georgiei. Îndemnăm autoritățile georgiene să retragă legea, să își mențină angajamentul față de calea către UE și să avanseze reformele necesare detaliate în cele 9 etape. UE este pregătită să continue să sprijine georgienii care lucrează pentru un viitor european”, a declarat Josep Borrell într-un comunicat.
Parlamentul georgian a aprobat marți, 14 mai, în cadrul unei sesiuni plenare, proiectul de lege „privind transparența influenței străine”, care este considerat un analog al legii ruse privind „agenții străini”. 84 de parlamentari au votat în favoarea legii, 30 împotriva ei și 58 s-au abținut, transmite Novaya Gazeta Europe.
Ședința plenară a durat aproape patru ore. Parlamentarii și-au exprimat pe rând opinia cu privire la legea adoptată. În timpul sesiunii, parlamentarii s-au certat de mai multe ori. În paralel cu sesiunea deputaților, mii de cetățeni georgieni au organizat o altă acțiune de protest în fața clădirii Parlamentului. Aceștia au blocat bulevardul central Rustaveli. După adoptarea legii, georgienii au început să târască structuri de barieră spre clădirea parlamentului pentru a bloca ieșirea parlamentarilor.
Peste 1.000 de polițiști georgieni și forțe speciale au venit să reprime protestul. De asemenea, au fost aduse tunuri cu apă la clădirea Parlamentului.
Aproximativ 5.000 de protestatari continuă să rămână în apropierea clădirii administrative, iar unii dintre ei au părăsit bulevardul Rustaveli pentru străzile adiacente.
Presa georgiană a relatat că activistul georgian Lazare Grigoriadis a fost reținut în timpul protestului, precum și liderul „Mișcării anti-ocupație”, Davit Katsarava.
Sopho Dzhaparidze, reprezentantul fostului prim-ministru georgian Mikheil Saakașvili, a fost, de asemenea, văzut la miting. Ea a desfășurat steaguri georgiene și ale UE în fața unui cordon de forțe de securitate.