Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Arabia Saudită respinge invitația de…

Arabia Saudită respinge invitația de a intra în BRICS la invitația Rusiei

Sursa: EPA

Arabia Saudită, care a primit o invitație în BRICS (blocul geopolitic BRICS, care cuprinde Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud, Iran, Egipt, Etiopia și Emiratele Arabe Unite, n. red.) la începutul anului 2024, nu a devenit membră cu drepturi depline al blocului, a recunoscut miercuri consilierul prezidențial rus Yuri Ushakov, scrie Moscow Times.

Ministrul de externe al Regatului Faisal bin Farhan Al Saud, care a venit la Kazan în locul prințului moștenitor Mohammed bin Salman, care a respins invitația, „va participa în calitate de reprezentant al statului invitat”, a declarat Ushakov.

„Adică putem spune că Arabia Saudită va participa nu la summitul BRICS, ci la Outreach/BRICS Plus”, a explicat Ushakov, referindu-se la formatul extins oferit țărilor care nu sunt membre ale organizației.

Kremlinul a anunțat încă din ianuarie că Arabia Saudită se va alătura BRICS de la începutul anului 2024, împreună cu Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Egipt și Iran, extinzând organizația la 10 țări. Două săptămâni mai târziu, ministrul Comerțului al Regatului, Majid al-Qasabi, a negat declarațiile rusești, iar surse Reuters din Riad au clarificat că invitația către BRICS este încă în discuție.

În ciuda acestui fapt, Arabia Saudită a fost inclusă în prezentările la summit ca membru cu drepturi depline, ținând cont de PIB-ul și rezervele sale de petrol în „pușculița” comună BRICS.

Statutul Arabiei Saudite, cel mai mare exportator de petrol din lume și principalul partener al Kremlinului pe piața globală a „aurului negru”, este neclar, a recunoscut secretarul de presă prezidențial Dmitri Peskov înainte de începerea summitului BRICS. Întâlnirea de la Kazan, a spus el, trebuia să clarifice poziția saudiților.

Kazahstanul nu intenționează să se alăture BRICS, deși președintele țării Kassym-Jomart Tokayev a primit astfel de propuneri, a declarat Berik Uali, consilier și secretar de presă al șefului statului kazah.

Ulterior, Federația Rusă a introdus restricții la importul de roșii, ardei, pepeni, grâu, semințe de in și linte din Kazahstan. Decizia a fost luată în scopul asigurării „siguranței fitosanitare”, au informat sursele oficiale ruse. Interdicția a fost introdusă pe fondul informațiilor despre refuzul președintelui Kazahstanului Kassym-Jomart Tokayev de a adera la BRICS.