Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Aproape 700 cetățeni au investit…

Aproape 700 cetățeni au investit în valorile mobiliare de stat, prin platforma eVMS.md, de la lansarea perioadei de subscriere

Foto: Adobe Stock

După nouă zile de la lansarea perioadei de subscriere, au fost autorizate 684 de tranzacții efectuate prin intermediul platformei evms.md. de către persoanele fizice pentru procurarea valorilor mobiliare de stat, anunță Ministerul Finantelor al R. Moldova într-un comunicat. Valoarea totală a acestor tranzacții depășește 56,2 milioane de lei.

Perioada de subscriere, care a început pe 16 septembrie 2024, se va desfășura pe parcursul a 10 zile, până pe 25 septembrie 2024.

În această perioadă. cetățenii R. Moldova pot procura, în premieră, valori mobiliare de stat, fără intermediari pe platforma eVMS.md, cu o rată a dobânzii de 6% anual, fără impozitare pe profitul obținut, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

Valoarea totală a emisiunii curente este de 50 de milioane de lei, cu o valoare nominală de 100 de lei per obligațiune.

Avantaje și riscuri: tot ce trebuie să știi despre valorile mobiliare de stat

Valorile mobiliare de stat (VMS) sunt un instrument financiar, prin intermediul căruia statul se împrumută de la cetățeni. Aceste împrumuturi pot fi pe termen scurt (până la un an – bonuri de trezorerie) și pe termen lung (de un an și mai mare – obligațiuni de stat), cu achitarea unei dobânzi.