Aproape 2 mii de moldoveni beneficiază de prestații sociale din alte state, în baza acordurilor internaționale de securitate socială încheiate de R. Moldova
R. Moldova asigură protejarea și garantarea drepturilor de asigurări sociale ale lucrătorilor din țara noastră, care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă pe teritoriul unui alt stat, prin intermediul a 17 acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, încheiate cu alte state. În prezent, sunt în vigoare 15 acorduri, în baza cărora au fost stabilite 1 916 prestații sociale, ai căror beneficiari sunt cetățenii R. Moldova, conform unui comunicat publicat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
„În condițiile amplificării mobilității forței de muncă între state, coordonarea sistemelor de securitate socială a devenit o componentă esențială a politicii sociale promovate de stat”, susțin reprezentanții Ministerului.
În baza acordurilor, care funcţionează pe principiul proporţionalităţii, potrivit căruia fiecare stat contractant achită partea de pensie calculată pentru perioada de cotizare la sistemul public de asigurări sociale realizată pe teritoriul propriu, persoanele îndreptățite pot beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de afecţiuni generale, pensii şi indemnizaţii de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzate de boli profesionale, pensii de urmaș.
Printre ţările cu care R. Moldova a încheiat acorduri de securitate socială se numără: Republica Austria, Republica Bulgaria, Republica Portugheză, România, Marele Ducat de Luxemburg, Republica Estonia, Republica Cehă, Regatul Belgiei, Republica Polonă, Ungaria, Republica Lituania, Republica Federală Germania, Republica Turcia, Republica Belarus, Republica Italiană (urmează să intre în vigoare), Republica Elenă, Regatul Spaniei (urmează să intre în vigoare).
Persoanele îndreptăţite pot beneficia de prestaţii de asigurări sociale în temeiul acordurilor internaționale în domeniul securitatii sociale, prin depunerea unei cereri, însoţite de mai multe acte confirmative, la Casa Națională de Asigurări Sociale sau la instituția competentă a celuilalt stat contractant.
Conform unui răspuns dat anterior ZdG de către Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), tratatul cu Italia va intra în vigoare la data de 1 decembrie 2023.