APOTA susține că polițiștii ar intimida transportatorii ca să nu aducă oamenii la protestele lui Șor. Reacția IGP
Asociația Patronală a Operatorilor de Transport (APOTA) anunță că va organiza flashmobur-uri în capitală, drept reacție la „abuzurile comise de către organele de Poliție și Serviciul Fiscal de Stat”. Potrivit APOTA, oamenii legii ar fi intimidat transportatorii pentru ca aceștia să renunțe la prestarea serviciilor ocazionale de transport în zilele de duminică. Mai exact, la transportarea organizată a participanților la protestele organizate de Partidul politic „Șor”. De cealaltă parte, Inspectoratul General de Poliție neagă acuzațiile și susține că, de fapt, se fac verificări periodice pentru siguranța în trafic.
APOTA susține că reprezentanții companiilor de transport de pasageri ar fi fost persecutați de organele de Poliție și Serviciul Fiscal de Stat din cauza transportării oamenilor la protestele organizate de Partidul politic „Șor”. Astfel, drept reacție, aceștia anunță că vor organiza două flashmobur-uri – primul în fața Delegației UE la Chișinău, și al doilea în fața sediului IGP.
„Vor avea drept scop atragerea atenției Delegației UE la persecuțiile companiilor de transport și încălcarea drepturilor fundamentale de către Poliție și Serviciul Fiscal de Stat, cu solicitarea de a reacționa la aceste încălcări grave, și al doilea în fața sediului IGP, care va avea drept scop atragerea atenției publice asupra faptului utilizării în prezent de către organele de drept și de control a metodelor plahotniuciste îndreptate să forțeze companiile de transport să renunțe la activitatea de prestare a serviciilor ocazionale de transport în zilele de duminică”, notează reprezentanții APOTA.
De cealaltă parte, Poliția neagă că ar intimida transportatorii și susține că are loc verificarea periodică a microbuzelor și autobuzelor pentru a preveni situațiile de pericol în trafic. Totodată, Poliția precizează că au fost descoperite încălcări.
„Acum două săptămâni, Poliția a desfășurat acțiuni de verificare a companiilor prestatoare de servicii taxi, fiind anunțate de către IGP ulterior rezultatele. La moment deja accentul este pus pe verificarea microbuzelor și autobuzelor și, din păcate, constatăm o serie de abateri, de la schimb de motor și modificări la caroserie până la alte încălcări serioase neadmise în circuitul rutier. Ulterior vom veni și aici cu constatările făcute. Menționez că aceste verificări sunt efectuate periodic pentru a preveni situațiile neplăcute din trafic și excluderea riscului pentru cetățeni. Inspectoratul General al Poliției recomandă tuturor transportatorilor auto să respecte Legea, în contextul în care fiecare cetățean trebuie să se deplaseze în siguranță”, se menționează în comunicatul Poliției.
Am solicitat o reacție și de la Serviciul Fiscal de Stat. Reprezentanții SFS au menționat că se vor documenta și vor reveni cu o reacție. Până la momentul publicării acestei știri nu am primit un răspuns.
Anterior, ZdG a documentat modul în care protestarii ajung la manifestațiile Partidului „Șor” din capitală. Astfel, unii transportatori au recunoscut că sumele primite pentru transportatea protestatarilor în Chișinău, încep cu 2500 de lei pentru microbuze, iar potrivit surselor ZdG, reprezentanții Partidului Șor plătesc sume de peste 20 de mii de lei pentru ca un autocar să transporte protestatarii la Chișinău din orașe mai îndepărtate de capitală. De cele mai multe ori, banii sunt dați cash, fără a fi eliberate bonuri fiscale.
Începând cu data de 18 septembrie Partidul Șor organizează, în fiecare duminică, proteste în centrul Chișinăului, aducând organizat participanți din mai multe raioane ale țării. Pentru participare, oamenii sunt plătiți cu sume între 200 și 400 de lei, așa cum Ziarul de Gardă a demonstrat anterior într-o serie de investigații video documentate cu camera ascunsă.
- VIDEO Protestatari în chirie. Investigație ZdG sub acoperire: Ne-am infiltrat printre protestatarii lui Șor și vă arătăm, din interior, cum sunt plătiți oamenii aduși organizat la Chișinău și cum funcționează mașinăria de protest
- VIDEO Protestatari în chirie: „Patratistele” din Orhei. Cine împarte banii lui Șor
- VIDEO Cum ajung „protestatarii în chirie” la Chișinău