Apel public din partea Consiliului pentru Egalitate: „Consiliul se confruntă cu o criză severă de personal de execuție”. Reacția Parlamentului
Consiliul pentru Egalitate face un apel public prin care denunță deficitul de personal și condițiile salariale precare, care pun în pericol funcționarea Consiliului. Dacă în 2023 rata de ocupare a funcțiilor de execuție era de circa 55.56%, acum, rata este de 38.89%. Potrivit Declarației, o problemă sunt și întârzierile în remunerarea membrilor Consiliului, care nu și-au primit remunerarea de patru luni.
În contextul celor menționate, 47 de organizații semnatare solicită Parlamentului R. Moldova să ia măsuri urgente pentru a sprijini această instituție, asigurând resursele necesare pentru funcționarea sa eficientă. Într-un răspuns pentru ZdG, deputatul Radu Marian, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, a precizat că „resursele bugetare pentru 2025 nu sunt nelimitate”.
Potrivit declarației, fără măsuri urgente, există riscul ca, în 2025, Consiliul să existe doar formal, incapabil să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de lege și să protejeze drepturile fundamentale ale cetățenilor.
În prezent, Consiliul se confruntă cu o criză severă de personal de execuție.
- În Direcția Combaterea Discriminării, din șase posturi de consultanți sunt ocupate doar două;
- În Direcția Politici Nediscriminare, din patru posturi de consultant doar unul este acoperit;
- În Direcția Monitorizare, din cinci unități de consultant doar una este activă.
„Deficitul de personal în cadrul Consiliului este cauzat în principal de nivelul scăzut al salarizării, care face instituția neatractivă pentru specialiști. Salariul unui consultant în cadrul Consiliului este de 9 530 de lei, în timp ce în ministere, pentru aceeași funcție, acesta ajunge la aproximativ 13 000 de lei. Această discrepanță salarială face ca personalul nou calificat să nu fie interesat să se angajeze, iar personalul existent să părăsească instituția, nemulțumit de remunerația inadecvată și de volumul excesiv de muncă, generat de vacanța funcțiilor de execuție. O problemă sunt și întârzierile semnificative în remunerarea membrilor Consiliului, care nu și-au primit remunerarea de patru luni”, se mai arată în declarație.
În acest context, organizațiile semnatare solicită Parlamentului R. Moldova să ia măsuri urgente pentru a sprijini această instituție, prin introducerea Consiliului de Egalitate în proiectul legii bugetului pentru 2025.
Într-un răspuns pentru ZdG, președintele Comisiei Economie, Buget și Finanțe, a precizat că „resursele bugetare pentru 2025 nu sunt nelimitate”, dar a promis că se va analiza suplimentar această propunere, la rectificarea bugetară.
„La proiectul bugetului pentru 2025 au fost operate majorări de salarii la toate instituțiile bugetare, inclusiv Consiliul pentru Egalitate. Peste 170 de mii de angajați la stat, printre care profesori, polițiști, salvatori vor beneficia de majorare de 8-9%. La fel, peste 50 de mii de angajați în sistemul medicale vor beneficia de o majorare de 15%. În lectura II-a , am actualizat procentul de majorare a salariilor profesorilor la 14-15%, în funcție de grad didactic. Am avut solicitări de majorare suplimentare de la zeci de instituții, dar resursele bugetare nu sunt nelimitate. Vom analiza suplimentar această propunere la rectificarea bugetară, care se preconizează în martie”, a declarat Radu Marian.
Consiliul pentru Egalitate reprezintă un pilon fundamental în arhitectura statului de drept, având misiunea de a proteja drepturile fundamentale și de a promova principiile egalității de tratament, prevenind orice formă de discriminare. Prin activitatea sa, Consiliul contribuie la crearea unei societăți mai echitabile și incluzive, fiind garantul respectării drepturilor fundamentale ale cetățenilor.