Principală  —  IMPORTANTE   —   Apel public către președinta Maia…

Apel public către președinta Maia Sandu: „Vă solicităm respectuos să dispuneți inițierea procedurii de redobândire a cetățeniei R. Moldova președintelui Traian Băsescu, retrasă mișelește de președintele socialist I. Dodon în 2017”

Sursa foto: Google

Loretta Handrabura, fosta ministră a Tineretului și Sportului, a inițiat un apel public pe Facebook, adresat președintei R. Moldova, Maiei Sandu, cerând inițierea procesului de redobândire a cetățeniei R. Moldova de către Traian Băsescu, fost președinte al României, cetățenie care i-a fost retrasă de către fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, în anul 2017.

„APEL public către președinta Maia SANDU 

pentru reîntoarcerea cetățeniei Republicii Moldova ex-președintelui României Traian BĂSESCU

Admirația și prețuirea pe care o are omul politic Traian Băsescu din partea majorității româncelor și românilor din Republica Moldova, europeni deja prin cetățenia română, sunt justificate.

Recunoștința pentru ceea ce a reușit să facă pentru noi președintele Traian Băsescu cu echipa și consilierul său Eugen Tomac, actualmente europarlamentar, este exprimată sugestiv în mesajul colectiv al mai multor tineri și tinere, actualmente adulți, care fie au revenit acasă, în cel de-al doilea stat românesc, fie locuiesc și muncesc în statele comunității europene:

„Mulțumim, dle președinte Traian Băsescu! 

Datorită dvs au fost renovate grădinițele și școlile noastre, avem manuale și carte românească, autobuze școlare. 

Grație insistenței dvs., am redobândit cetățenia țării părinților, buneilor noștri, realizând speranța lor și reabilitarea unui adevăr istoric. Am beneficiat și de studii gratuite la universitățile din Țară, bursă pentru basarabeni sau am învățat în alte țări europene. Putem circula liber prin lume, munci cu acte în regulă și înțelege, simți ce înseamnă bunăstare, drepturi și libertăți democratice asigurate și respectate.

Este un avantaj să fii european, de aceea vom susține referendumul de aderare la Uniunea Europeană a Republicii Moldova din 20 octombrie 2024. 

Să fii român, româncă este și o responsabilitate care trebuie demonstrată prin susținere, unitate în acțiune și rezultate pentru un viitor prosper Împreună cu Țara!”, se arată în documentul emis.

Pe lângă mulțumirile aduse lui Traian Băsescu, Loretta Handraburai îi cere Maiei Sandu să inițieze procesul de redobândire a cetățeniei lui Traian Băsescu, după ce, în 2017, când la cârma R. Moldova se afla socialistul Igor Dodon, lui Traian Băsescu i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova.

„Vă solicităm respectuos să dispuneți inițierea procedurii de redobândire a cetățeniei Republicii Moldova 

președintelui Traian Băsescu, retrasă mișelește de președintele socialist I. Dodon în 2017.

Decretul dvs va fi un act simbolic de dreptate, de onoare și de demnitate în raport cu T. Băsescu, 

care susține și acum efortul nostru, pe dvs personal în demersul de aderare și integrare europeană!”, se arată în document.

Potrivit documentului, semnatarii apelului sunt „membrele și membrii, simpatizantele și simpatizanții Partidului Mișcarea Populară din Republica Moldova, România și din afara celor două state românești, cetățencele și cetățenii români din Republica Moldova, persoanele care așteaptă să-și redobândească cetățenia română”, și lista rămâne deschisă.

Apel Cetatenie-TBasescu by Ziarul de Gardă

Loretta Handrabura a început să activeze pe scena politică în anul 1992, devenind membră a Partidului Social Democrat, unde a deținut funcțiile de președintă a organizației de femei, dar și de vicepreședintă pe probleme sociale. În anul 2007 a fost aleasă de pe listele acestui partid în Consiliul municipal Chișinău.

În anul 2009 a părăsit Partidul Social Democrat și a devenit membră a Partidului Liberal Democrat din Moldova.

La 20 noiembrie 2009 a fost numită viceministră a Educației Republicii Moldova, funcție pe care a deținut-o până la 30 iulie 2015 când a fost numită în funcția de ministră a Tineretului și Sportului al Republicii Moldova în Guvernul Streleț.