ANSA: A fost identificat un alt focar de pestă porcină africană în raionul Criuleni

În localitatea Cimișeni, raionul Criuleni a fost identificat un alt focar de pestă porcină africană (PPA), la porci domestici, într-o fermă comercială de porcine, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA).
Prezența virusului a fost confirmată în seara zilei de 19 martie, în urma testelor de laborator, din probele recoltate de la porcii suspecți la boală. Astăzi, 20 martie a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale din regiune, care a aprobat măsurile necesare pentru eradicarea focarului de PPA, precum și de prevenire a răspândirii bolii în afara acestuia.
Agenția scrie că regiunea fermei a fost izolată, au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere. Specialiștii ANSA, cu sprijinul medicilor veterinari și angajaților întreprinderii, au demarat un plan de măsuri pentru eradicarea, cât mai rapidă, a focarului și evaluarea completă a situației. Activitățile de eliminare a unor focare de astfel de dimensiuni sunt complexe, durează, de regulă, până la 2-3 săptămâni și presupun:
1. Stabilirea zonelor de protecţie de 3 km şi de supraveghere de 10 km în jurul focarului, cu efectuarea măsurilor sanitar-veterinare corespunzătoare;
2. Dislocarea și amenajarea posturilor de control la ieșirile principale din ferma de porcine, cu amplasarea barierei de dezinfecție;
3. Efectuarea dezinfecției și deratizării de necesitate în locurile unde au fost întreținute animalele afectate;
4. Interzicerea mișcării porcinelor în și din exploatația contaminată. Niciun porc să nu poată intra sau ieşi din exploataţie;
5. Aplicarea restricțiilor privind circulația transportului și persoanelor, precum și interzicerea comercializării animalelor;
6. Dezinfectarea caroseriei unităților de transport la ieșirea din fermă;
7. Distrugerea, conform actelor normative în vigoare, a cadavrelor de porcine și eradicarea focarelor.
„ANSA cere responsabilitate maximă din partea proprietarilor de porcine. În cazul semnelor de îmbolnăvire sau a depistării cadavrelor de animale, aceștia trebuie să informeze urgent subdiviziunile teritoriale pentru siguranța alimentelor, medicii veterinari sau autoritățile publice locale. De asemenea, se solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate”, se arată în comunicat.
Pe parcursul lunii martie pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate nouă focare de Pestă porcină africană (PPA):
– 1 focar de PPA în localitatea Ghidighici, mun. Chișinău;
– 4 focare de PPA în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani, Telița
raionul Anenii Noi;
– 2 focare de PPA în satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga;
– 1 focar de PPA la o fermă de porci din raionul Anenii Noi ;
– 1 focar de PPA la o fermă de porci din raionul Criuleni,
În total, de la începutul anului, au fost identificate 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate cu succes. La moment, toate pagubele și consecințelor acestora sunt evaluate de comisiile pentru situații excepționale din fiecare regiune în parte.
Ce este pesta porcină africană?
Pesta porcină africană este a boală virală extrem de contagioasă care afectează doar porcii domestici și mistreții, dar nu este periculoasă pentru oameni! Peste 90% din animalele infectate mor. Nu există un vaccin sau tratament pentru pesta porcină africană. Virusul poate supraviețui timp îndelungat în carnea și organele animalelor infectate. Boala se răspândește prin contact direct între porci și mistreți, hrană contaminată, vehicule și echipamente contaminate, dar și oameni – care pot transportă virusul prin obiecte, încălțăminte, îmbrăcăminte și echipamente.