Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   ANP neagă că la penitenciarul…

ANP neagă că la penitenciarul nr.17 – Rezina ar avea loc o răscoală a deținuților

Imagine simbol

După ce în spațiul public au apărut informații că în penitenciarul nr. 17 – Rezina, ar fi izbucnit o răscoală a deținuților, cu luare de ostatici, reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) au venit cu o declarație publică, prin care dezmint informațiile vehiculate. „Activitatea instituției se desfășoară în regim normal, conform cadrului legal și regulamentar”, precizează reprezentanții ANP.

„La moment, situația în Penitenciarul nr. 17 – Rezina este una stabilă, fără abateri de la regimul de detenție și fără evenimente care să afecteze ordinea internă. Activitatea instituției se desfășoară în regim normal, conform cadrului legal și regulamentar”, se arată în comunicatul de presă.

„Administrația Națională a Penitenciarelor monitorizează permanent situația în toate instituțiile subordonate și reacționează prompt la orice abatere, pentru a garanta siguranța, ordinea și respectarea drepturilor persoanelor private de libertate”, mai precizează reprezentanții ANP.

Ziarul de Gardă a constatat că există cel puțin 7 condamnați la închisoare pe viață care au fost deja eliberați din penitenciarul nr. 17 Rezina după ce au beneficiat de amendamentele la legea amnistiei, propuse de deputata PAS Olesea Stamate și votate de majoritatea parlamentară. Alți condamnați pe viață sunt în plin proces de a parcurge drumul spre libertate conform aceluiași scenariu. Unii dintre condamnații eliberați au fost inițial, în anii 90, condamnați chiar la pedeapsa cu moartea, modificată ulterior. 

În majoritatea cazurilor, reprezentanții Penitenciarului nr. 17 Rezina au venit cu demersuri prin care condamnații la închisoare pe viață să fie eliberați sau să primească pedepse mai blânde sau au susținut demersurile avocaților condamnaților. În unele cazuri, inițial, judecătorii s-au opus demersurilor de aplicare a amnistiei sau de liberare condiționată înainte de termen, dar ulterior, le-au acceptat. 

Ziarul de Gardă a analizat cronologia modificărilor la Legea  privind amnistia în legătură cu aniversarea a XXX-a de la proclamarea independenței Republicii Moldova printr-o serie de amendamente inițiate de deputata PAS Olesea Stamate și arată cum acestea au deschis calea spre libertate a unor  condamnați la închisoare pe viață. În cel puțin un caz, unul dintre condamnații pe viață eliberați a fost reprezentat în instanță de Vladimir Kovali, tatăl deputatei PAS.