Principală  —  IMPORTANTE   —   ANI: Peste 2 milioane de…

ANI: Peste 2 milioane de lei cu caracter nejustificat găsiți la un fost consilier municipal și un inspector vamal

Imagine-simbol

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a emis două acte de constatare în privința unui fost consilier municipal, Serghei Basiuc-Brînzei și Vitalii Dmitrașco, inspector principal al Postului vamal Leușeni al Biroului Vamal Centru, stabilindu-se averi cu caracter nejustificat în mărime totală de peste 2 milioane 63 mii lei.

ANI scrie că o avere cu caracter nejustificat în mărime totală de 1 milion 349 mii 907 lei, dobândită în perioada anilor 2017-2023, a fost constatată la fostul consilier al Consiliului municipal Chișinău împreună cu membrii familiei, Serghei Basiuc-Brînzei, din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM).

La inspectorul principal al Postului vamal Leușeni al Biroului Vamal Centru, Vitalii Dmitrașco și a membrilor familiei sale a fost constatată deținerea unei averi cu caracter nejustificat în mărime de 713 536 lei, avere dobândită pe parcursul anului 2021.

Inspectorului vamal îi vor fi încetate raporturile de muncă după rămânerea definitivă și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care se va confirma existența averii nejustificate sau din data rămânerii definitive a actului de constatare.

În baza acestor două acte de constatare, cauzele vor fi transmise în instanțele de judecată competente spre examinare, în vederea dispunerii confiscării averilor nejustificate.

Subiecții declarării vizați vor fi decăzuți din dreptul de a exercita anumite funcții, fiind înscriși în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau o funcție de demnitate publică.