Andrei Spînu, despre prețul gazelor naturale livrate de Gazprom în ianuarie: „Este un preț mai mare decât ceea ce cumpărăm noi pe bursele europene”
R. Moldova achiziționează gaze naturale de pe piața europeană la un preț mai mic decât cel stabilit de Gazprom pentru luna ianuarie. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu, care a afirmat că Energocom a cumpărat marți, 3 ianuarie, gaze naturale la un preț de circa 900 de euro pentru o mie de metri cubi, cu peste 300 de euro mai mic decât prețul gazelor livrate de Gazprom regiunii transnistrene, pentru care așa-zisele autorități de la Tiraspol nu achită, potrivit oficialului.
În luna ianuarie, la fel ca în decembrie, regiunea transnistreană va primi întreaga cantitatea de gaze naturale livrate companiei Moldovagaz de către concernul rus – 5,7 milioane de metri cubi pe zi, în contextul contractului cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES) de livrare a energiei electrice.
„(…) În luna decembrie, din contractul cu Gazprom nu s-a consumat nimic pentru malul drept. În luna ianuarie, la fel nu se va consuma. Avem suficiente rezerve ca să ieșim cu bine din această iarnă. Vadim Ceban, directorul Moldovagaz, a anunțat astăzi prețul pentru luna ianuarie – 1230 de dolari, care este un preț mai mare decât ceea ce cumpărăm noi acum pe bursele europene. Ieri am cumpărat cu aproximativ 900 de euro (1 000 de metri cubi de gaze n.r.)”, a afirmat ministrul Spînu în cadrul emisiunii „Puncte de reflecție” de la postul TV Vocea Basarabiei.
Întrebat cum se explică majorarea prețului de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom companiei Moldovagaz, în comparație cu 785 de dolari pe mia de metri cubi pentru decembrie, Andrei Spînu a spus că „formula, conform contractului, încă din 2006, prevede un anumit preț mediu din anul precedent”.
„Anul trecut am avut un preț record la gaze naturale, care influențează prețul și pentru anul 2023”, a menționat ministru Instrastructurii.
Totodată, ministrul a subliniat că regiunea transnistreană nu a achitat pentru gazele naturale recepționate în luna decembrie, după semnarea contractului de furnizare a energiei electrice, în schimbul gazelor naturale destinate malului drept al Nistrului, de către S.A. Energocom și Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).
„Acest comportament este strict decizia Gazpromului, de a livra fără a-și primi banii pentru produsul livrat. (…) Noi achităm pentru consumul energiei electrice toate sumele conform contractului”, a mai spus ministrul Spînu.
În luna ianuarie, prețul de achiziție a gazelor naturale furnizate de concernul rus „Gazprom” companiei „Moldovagaz” va fi de aproximativ 1 230 de dolari pentru mia de metri cubi, a anunțat miercuri, 4 ianuarie, președintele Consiliului de administrație al „Moldovagaz”, Vadim Ceban.
Întreaga cantitate de gaze naturale este livrată regiunii transnistrene, în schimbul producerii energiei electrice pentru malul drept al Nistrului.
„Conform formulei de determinare a prețului de achiziție, valoarea finală a acestuia va fi stabilită după data de 10 ianuarie 2023 (…)”, a spus Ceban într-o postare pe contul său de Telegram.
În luna decembrie, volumul de gaze naturale care a fost livrat companiei „Moldovagaz” de către „Gazprom” a fost de 5,7 milioane de metri cubi pe zi.
Întreaga cantitate de gaze naturale livrată de „Gazprom” în luna decembrie a ajuns în regiunea transnistreană după ce S.A. „Energocom” a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (MGRES).
S.A. Energocom anunță marți, 27 decembrie, că a prelungit cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan (ЗАО „Mолдавская ГРЭС”) contractul de livrare a energiei electrice pentru luna ianuarie 2023. Cantitatea minimă ce urmează a fi procurată va constitui 251 mii MWh, iar cea maximă – 263 mii MWh, comparativ cu 204 mii MWh în decembrie 2022. Prețul de achiziție a energiei electrice rămâne neschimbat – 73 USD/MWh, precizează reprezentanții societății pe acțiuni într-un comunicat.