Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Anchetatorii Comitetului de Investigații al…

Anchetatorii Comitetului de Investigații al Rusiei au anunțat că vor iniția o anchetă pe cazul tancului sovietic de la Cornești, pe care a fost inscripționată fraza „Tancule rusesc, du-te ***”

Anchetatorii Comitetului de Investigații al Federației Ruse au anunțat că vor investiga cazul tancului sovietic de la Cornești, raionul Ungheni, pe care a fost inscripționată fraza „Tancule rusesc, du-te ***”. Declarațiile au fost făcute de către instituție pe pagina sa de Telegram.

„Vandalii au profanat monumentul tancului T-34 din orașul Cornești. Piedestalul a fost acoperit cu vopsea și inscripții jignitoare”, se arată în mesaj.

Potrivit Comitetului de Investigații al Federației Ruse, urmează să fie luate măsuri pentru identificarea persoanelor implicate.

„În cadrul anchetei, vor fi luate măsuri pentru identificarea persoanelor implicate în comiterea acestei infracțiuni. Acțiunile acestora vor fi supuse unei evaluări penale”, punctează instituția.

Pe adresa redacției ZdG au fost expediate de către un cititor imagini video în care apare fraza „Tancule rusesc, du-te ***”, scrisă pe tancul sovietic de la Cornești, care ar fi fost filmate duminică, 10 septembrie.

Primara orașului Cornești, Vera Buga, a declarat, inițial, pentru Ziarul de Gardă că nu știe despre incident. Ulterior a revenit cu un apel și ne-a spus că inscripția a fost confirmată de polițistul de sector și că în aceeași zi, 11 septembrie, obiectul urmează să fie revopsit.

Ulterior, Ambasada Federației Ruse la Chișinău a venit cu primele declarații pe acest caz.

„Condamnăm cu fermitate noua izbucnire a isteriei antirusești. În noaptea de 11 septembrie, vandali necunoscuți au comis un act rușinos de profanare a monumentului care comemorează faptele eroice ale soldaților-liberatori sovietici din Armata a șasea”, se arată în nota informativă publicată de Ambasada Rusiei pe Telegram.

Potrivit instituției, gestul este un „asalt nesăbuit asupra memoriei istorice a poporului moldovenesc” și „rezultatul unor narațiuni tot mai zgomotoase care demonizează trecutul sovietic al țării”.

Tancul a fost instalat pe unul dintre dealurile de la Cornești în perioada anilor `70 ai secolului trecut. Ultima oară, tancul s-a aflat în atenția publică în ianuarie 2018, atunci când a fost vopsit în culorile tricolorului, însă mai mulți reprezentanți ai Partidului Socialiștilor (PSRM) din Ungheni au revopsit în scurt timp tancul și postamentul în culoarea verde.

Până în prezent, tancul IS-3, amplasat în Cornești, nu este inclus în registrul național al monumentelor.

Tancul IS-3, denumit după dictatorul Iosif Stalin, a fost printre cele mai moderne modele ale Uniunii Sovietice. Deși nu a avut parte de acțiune în timpul celui de-al doilea război mondial, tancul IS-3 a fost folosit pentru suprimarea Revoluției din Ungaria din 1956 de către URSS, dar și în alte conflicte în perioada războiului rece, notează Expresul.