Principală  —  Ştiri   —   Anchetă internă la Ministerul Culturii…

Anchetă internă la Ministerul Culturii după ce ZdG a scris că membri ai ansamblului de stat „Joc” au încins o horă cu Ilan Șor și aliații săi în Rusia

Colaj: ZdG

Ministerul Culturii a demarat o anchetă internă după ce Ziarul de Gardă a scris că unii dansatori ai ansamblului de stat „Joc” au încins o horă, în Rusia, la un forum economic la care a participat oligarhul fugar Ilan Șor și reprezentanții blocului „Victorie”, dar și deputați socialiști. Potrivit tv8, ancheta ar urma să stabilească „cum membrii ansamblului de stat au ajuns să facă jocul politicienilor proruși”.

„Este o situație gravă, inadmisibilă și sigur vor fi luate măsuri. Vom face o anchetă internă pentru ca să stabilim toate aspectele și responsabilitățile, pentru că se vede de la o poștă că s-a încălcat și legislația și bunul-simț”, a punctat ministrul Sergiu Prodan pentru tv8.

La 6 iunie, organizație autonomă nonprofit „Eurasia”, înființată de o membră a fostului partid „Șor”, a publicat, pe rețelele de socializare, imagini video cu oligarhul fugar Ilan Șor, bașcana Evghenia Guțul, deputata Marina Tauber și lidera partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, dansând hora împreună cu dansatorii „Joc” în cadrul forumului economic internațional de la Sankt Petersburg.

La „joc” a venit și purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Contactați de ZdG, reprezentanții conducerii ansamblului au spus că dansatorii nu au anunțat despre plecarea la Sankt Petersburg și au plecat pe cont propriu. „(…)Vă spun, pentru noi a fost o surpriză neplăcută și total neașteptată. Eu cred că vor fi întreprinse anumite măsuri, dar la moment, nu vă pot spune detalii. Vă spun așa cum este, nu vreau să mă eschivez de situația aceasta stupidă absolut și care nu face față ansamblului, dar nici lor(…)”, a declarat directoarea departamentului de marketing, Maria Andriuță pentru ZdG.

Potrivit surselor ZdG, astăzi, 7 iunie, la Ministerul Culturii sunt așteptați conducătorii ansamblului „Joc”.

Fondat în 1945, Ansamblul Naţional Academic de Stat de Dansuri Populare „Joc” a montat peste 80 de dansuri și a susținut peste 7 800 de spectacole în fața a peste 18 milioane de spectatori. Din 1957, „Joc” a avut spectacole în peste 60 de țări, obținând sute de premii și diplome. Ansamblul deține titlul de Colectiv Emerit al RSSM, fiind decorat și cu „Ordinul Republicii”.