Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Analiză/ Scenariile R. Moldova pentru…

Analiză Scenariile R. Moldova pentru șantajul rusesc

Colaj ZdG

Plecarea ministrului Energiei Victor Parlicov la Sankt Petersburg, pentru a purta negocieri cu reprezentanții „Gazprom”, pe fondul expirării la 1 ianuarie a contractului de tranziție a gazelor rusești prin teritoriul Ucrainei a stârnit mai multe nemulțumiri în spațiul public, iar decizia a fost criticată de experți și politicieni. 

După vizita în Rusia, ministrul Energiei a declarat că livrarea gazelor naturale către regiunea transnistreană rămâne incertă. Potrivit ministrului, concernul rus condiționează livrările prin ruta alternativă, Turkstream, către Republica Moldova, cu stingerea pretinselor datorii pe care le-ar avea Moldovagaz față de furnizorul rus. 

Partea rusă estimează această sumă la peste 700 de milioane de dolari, dintre care Chișinăul recunoaște doar 8,6 milioane, făcând trimitere la un audit realizat anterior. Ziarul de Gardă a discutat cu Valeriu Pașa, președintele comunității Watchdog, despre posibilele scenarii ale evoluției subiectului energetic.

Valeriu Pașa consideră că R. Moldova nu trece printr-o criză energetică, întrucât compania Moldovagaz a procurat gaz suficient până în luna ianuarie 2025 inclusiv. „Achizițiile continuă, iar noi avem mecanisme de procurare de pe piața internațională. Prețurile sunt instabile, dar așa funcționează piața. Noi avem posibilitate tehnică, juridică, economică să procurăm gaze și să nu înghețăm la iarnă”, a subliniat expertul.

Ce se va întâmpla dacă Gazprom va refuza să livreze gaz prin Turkstream

În cazul în care Ucraina, așa cum anunță acum, va refuza să permit tranzitul de gaz rusesc pe teritoriul său, iar Gazprom va refuza să rezerveze capacitatea de tranzit prin gazoductul Turkstream, pe care tot ei l-au construit tocmai pentru ca să evite tranzitul prin Ucraina, asta va însemna o decizie pur politică, este de părere Valeriu Pașa. „Asta va însemna decizia Kremlinului să bage regiunea transnistreană în frig și în întuneric, cu scopul de a provoca o criză în întreaga Republica Moldova. Evident că nu o să fie criza doar a celor din stânga Nistrului, ci o să ne afecteze pe toți, pentru că o să fim nevoiți să găsim soluții, să ajutăm acei oameni”, menționează expertul.

„Rușii vor să creeze o criză umanitară, pregătindu-se de alegerile parlamentare”

Faptul că rușii condiționează livrarea de gaz prin gazoductul din Turcia cu achitarea pretinsei datorii istorice înseamnă că ei caută motive să se justifice și să dea vina pe Guvernul Republicii Moldova pentru o criză în stânga Nistrului, spune președintele comunității Watchdog. „Logica lor este în felul următor: să provoace o criză umanitară în stânga Nistrului și să poată să dea vina pe guvernul Republicii Moldova pentru toate problemele și în felul ăsta la alegerile parlamentare de anul viitor, să aducă la putere forțe pro-ruse. Ăsta este tot planul. Nu trebuie să căutăm explicații sofisticate. Asta este la vedere. În plus, Gazprom nu a schimbat contractul pentru ca R. Moldova să poată achita datoriile, așa cum cer ei. Acum, în acel contract este indicat că transferurile trebuie să fie făcute printr-o bancă aflată sub sancțiuni, respectiv, ei știu că noi nu putem face transferuri către această bancă. Dacă erau interesați de achitarea datoriilor, erau să schimbe banca, pentru ca transferurile să fie posibile”, menționează expertul.

„Oamenii trebuie să înțeleagă cât de mare a fost și minciuna lui Șor, care a promis gaz gratuit” 

În situația modelată de Gazprom, R. Moldova are puține opțiuni de manevră, consideră Valeriu Pașa. Una dintre ele este realizarea modului în care operează establishmentul de la Kremlin.

„Ce trebuie să facem noi este să ne asigurăm că toată lumea înțelege că asta va fi strict o decizie politică a lui Putin să bage regiunea transnistreană în această criză umanitară. Totodată, asta poate să-i facă pe susținătorii lui Ilan Șor să înțeleagă cât de mare este minciuna pe care a spus-o Șor, care a promis gaz gratuit pentru toată Republica Moldova. 

Pe de altă parte, rușii intenționează să-i lase fără gaz pe cei pe care i-au ținut ostatici toți anii ăștia și le dădeau gaz pe gratis. Oamenii trebuie să înțeleagă că rușii sunt niște mincinoși perfizi, nu le pasă absolut de viața oamenilor, inclusiv de a celor care îi susțin, cum sunt cei din regiunea transnistrieană”, spune Pașa.

R. Moldova va apela la ajutor internațional

Dacă Gazprom va opri robinetul la gaz în regiunea transnistreană, Republica Moldova va trebui să apeleze la ajutor internațional, pentru că aceasta va reprezenta o criză de proporții, în măsură să destabilizeze întreaga țară, menționează președintele comunității Watchdog. „Cu ajutorul partenerilor europeni sunt sigur că o să găsim soluții. O să fie un pic greu, dar în felul ăsta poate o să scăpăm de acest veșnic instrument de influență a Federației Ruse, care ne-a ținut pe loc foarte mulți ani de zile. Contează cât de lucizi o să fim noi toți, cetățenii Republicii Moldova, și dacă o să-i putem ajuta inclusiv și pe cei din stânga Nistrului să înțeleagă fața reală a Rusiei, căreia nu-i pasă de suferințele oamenilor, care-i gata să arunce oamenii în frig, în foame și în întuneric, doar ca să-și atingă niște scopuri geopolitice meschine și murdare.

„Există posibilitatea ca anume criza asta să ducă la rezolvarea problemei transnistrene”

Există posibilitatea ca anume criza asta să ducă la rezolvarea problemei transnistrene, presupune Pașa.

„Dacă asta se va întâmpla, Republica Moldova va înregistra o creștere economică foarte bună. Să nu uităm că acolo avem o stație enormă de generare a energiei electrice, acolo există și o anumită industrie, care odată integrată în economia Republicii Moldova o să crească și actractivitatea noastră investițională. Fără acest conflict înghețat, pe termen lung, o să ne fie mult mai ușor să aducem investiții. Foarte multe companii mari internaționale nici nu se gândesc să investească în Moldova din cauza faptului că pur și simplu se uită pe hartă și văd acest conflict înghețat. Trebuie să vedem și părți pozitive, să înțelegem că orice costuri pot să producă și beneficii pe termen lung”, subliniază expertul.