Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Analiză G4Media/ Putin către Orban,…

Analiză G4Media Putin către Orban, primit la Kremlin: „Sunt conștient că ați fost la Kiev recent”

„Înțeleg că ați venit aici nu doar ca partener al nostru, ci și ca reprezentant al președinției dumneavoastră a UE”, a declarat vineri Putin la Moscova, în cadrul unei conferințe de presă comune cu premierul ungar Viktor Orbán, relatează Telex.hu. De cealaltă parte, liderii UE au avertizat că „Orban nu reprezintă UE și NATO la Moscova, ci propria sa ţară”, scrie G4media.

Șeful guvernului ungar, care a preluat președinția UE la începutul lunii iulie, a fost informat de liderii UE că nu poate negocia în numele UE. În orice caz, Orbán a plecat într-o „misiune de pace”.

Putin și-a continuat discursul spunând că speră să existe timp pentru a discuta despre relațiile bilaterale în această situație dificilă și că se va discuta despre situația din Ucraina. „Sunt conștient că ați fost la Kiev recent, pe 2, iar acum ați venit aici pentru a discuta toate nuanțele acestei situații”, a spus Putin. El a indicat că este la dispoziția sa și că și-a explicat anterior poziția.

„Mă aștept să împărtășiți cu mine poziția dumneavoastră și poziția europeană”, a spus el. Relațiile bilaterale au cunoscut o scădere importantă, comerțul cu bunuri între cele două țări scăzând cu peste 35%, „dar avem de lucru și implementăm proiecte”.

Orban a spus că aceasta a fost cea de-a 14-a întâlnire bilaterală din 2009, „dar aceasta este într-adevăr mai specială decât celelalte”. De asemenea, pentru că Ungaria a preluat președinția rotativă a UE la 1 iulie, iar ultima dată când s-au întâlnit a fost înainte de război, în februarie 2022. „Aceste două circumstanțe fac ca această întâlnire să fie specială”, a spus Orbán, mulțumindu-i lui Putin pentru că l-a găzduit în astfel de circumstanțe dificile.

„Rămânem fără țări care pot vorbi cu ambele părți aflate în război. Ungaria devine încet-încet singura țară din Europa care poate vorbi cu toată lumea”, a mai adăugat.

Calul troian al Rusiei în UE și NATO

Viktor Orban e considerat calul troian al Rusiei în UE și NATO. Liderul ungar a blocat mai multe sancțiuni occidentale la adresa Rusiei după invazia în Ucraina și a promovat constant retorica Kremlinului.

Liderii UE au anunțat public că premierul ungar Viktor Orban efectuează o vizită în Rusia „exclusiv în cadrul relațiilor bilaterale” dintre Budapesta și Moscova și nu reprezintă poziția Uniunii Europene.

„Prim-ministrul Orban nu a primit niciun mandat din partea Consiliului UE pentru a vizita Moscova”, a declarat șeful afacerilor externe ale UE, Josep Borrell.

Și președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat joi că Orban n-ar trebuie să se angajeze în tratative cu Rusia în numele Uniunii Europene.

„Președinția rotativă a UE nu are niciun mandat de a se angaja cu Rusia în numele UE. Consiliul European este clar: Rusia este agresorul, Ucraina este victima. Nicio discuție despre Ucraina nu poate avea loc fără Ucraina”, a transmis Charles Michel.

Stoltenberg: Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria sa ţară

Premierul ungar Viktor Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria ţară, a declarat vineri, la Bruxelles, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a precizat că premierul ungar a informat Alianţa în avans despre vizita sa în capitala Rusiei.

„Orban nu reprezintă NATO la Moscova, ci propria sa ţară”, a spus Stoltenberg în conferinţa de presă premergătoare summitului NATO de la Washington de săptămâna viitoare.

El a precizat că premierul ungar a informat NATO în avans despre vizita la Moscova şi că este sigur că vor avea loc discuţii pe această temă şi la summitul Alianţei Nord-Atlantice de la Washington.

Stoltenberg a reiterat faptul că Ungaria a sprijinit în trecut mai multe declaraţii care condamnau invazia Rusiei asupra Ucrainei.

„Este important ca toţi aliaţii, inclusiv Ungaria, să fie de acord că Rusia este agresoarea şi este responsabilă pentru război”, a subliniat secretarul general al NATO.

Orban s-a întâlnit ultima dată personal cu Putin la Beijing, în octombrie anul trecut. Întâlnirea Orban-Putin a fost interpretată în două moduri de către analiști. Pe de o parte, Orbán „l-a curtat” pe Putin la întâlnire, iar pe de altă parte, pe baza declarațiilor publice, i-a spus în termeni clari că nivelul actual al relațiilor nu va fi durabil, parțial din cauza acțiunilor Moscovei.

În partea publică a întâlnirii de la Beijing, premierul ungar a declarat că „nu am fost niciodată într-o situație atât de dificilă”, relațiile bilaterale suferind multe daune „din cauza operațiunilor militare și a sancțiunilor”. Acest lucru este mai aproape de narațiunea rusă, deoarece războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei nu poate fi numit război în conformitate cu legislația rusă, ci doar o „operațiune militară specială”.

Înainte de actuala sa călătorie la Moscova, Orban a mers la Kiev pentru prima dată de la declanșarea războiului, unde a purtat discuții cu președintele ucrainean Zelenski. Această călătorie a fost, de asemenea, ținută strict secretă și nu a fost anunțată oficial în prealabil.

Vizita de marți a lui Orban nu a fost diferită de modul în care un lider al unei țări solidare cu Ucraina s-ar fi întâlnit cu Zelenski, în ceea ce privește aspectul și o mare parte din conținutul său public. Mult timp s-a crezut că nu va avea loc nicio conferință de presă, dar în cele din urmă aceasta a avut loc, iar Orban a lăudat în mod surprinzător „eforturile președintelui ucrainean pentru pace”. Preluarea de către premierul ungar a președinției rotative a UE a oferit, de asemenea, o oportunitate pentru această vizită și ar putea, de asemenea, să îl ajute să își stabilească noua familie de partid.