Principală  —  Ştiri   —   Analiză Deutsche Welle/ Cine câştigă…

Analiză Deutsche Welle Cine câştigă în războiul comercial SUA – UE?

Sursa foto: picture alliance

Între UE şi SUA a izbucnit un război comercial. Ambele părţi impun taxe vamale protecţioniste. Într-un astfel de război nu poate exista câştigător, susţine fosta comisară UE pentru comerţ Malmström, arată o analiză a Deutsche Welle.

În urma anunţului de la Bruxelles, că se vor impune taxe vamale în valoare de 26 de miliarde de euro pe mărfuri din SUA, relaţiile comerciale dintre Uniunea Europeană şi Statele Unite s-au deteriorat suplimentar. UE a reacţionat astfel la taxele vamale introduse de administraţia Trump, de 25 la sută pentru oţel şi aluminiu.

Cecilia Malmström a fost între anii 2014 – 2019, şi în timpul primei administraţii Trump, comisară europeană pentru comerţ. Ea e de părere că asistăm „definitiv la un conflict care escaladează”. Cine crede că una din părţi ar putea „câştiga” înţelege greşit natura războaielor comerciale, susţine ea.

„În acest joc ambele părţi nu pot decât să piardă”, a subliniat ea pentru DW. Cel mai mult au de pierdut consumatorii şi cetăţenii normali, când preţurile cresc sporind inflaţia, afectând locurile de muncă şi creşterea economică.

Ea este convinsă că „minunatul ev de aur pe care taxele vamale pe mărfuri îl vor dărui Americii” este o iluzie, în care doar puţini economişti cred la nivel mondial. „Poate că unii dintre ei se regăsesc în anturajul preşedintelui Trump, dar aproximativ 95 la sută din economişti cred la nivel global că taxele vamale în comerţ nu sunt o idee bună”, a subliniat fosta responsabilă.

Uniunea Europeană a arătat limpede că în principiu este împotriva taxelor vamale pe mărfuri. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este convinsă că taxele vamale prejudiciază lanţurile de aprovizionare. „Ele provoacă nesiguranţă în economie. În joc sunt locuri de muncă, preţurile cresc”, a declarat ea joia trecută în faţa presei la Bruxelles, când a anunţat introducerea taxelor vamale ale UE.

Politica vamală a lui Trump provoacă în continuare îngrijorare din pricina riscurilor la care supun economia SUA. Din pricina datelor care se înrăutăţesc şi a stării de spirit apăsătoare generate de efectele taxelor vamale asupra inflaţiei mai multe bănci de pe Wall Street şi o serie de analişti au modificat descendent prognoza de creştere a celei mai mari economii a lumii.

„Cea mai importantă relaţie comercială din lume”

Fără îndoială multe se află în joc. UE descrie relaţiile comerciale transatlantice drept „cea mai importantă relaţie comercială din lume”. Potrivit cifrelor Comisiei Europene, schimburile de mărfuri şi prestări de servicii dintre UE şi SUA au însumat în 2023 1,6 bilioane de euro.

Preşedintele Donald Trump se plânge deja de multă vreme că UE vinde pe piaţa americană mai multe mărfuri decât importă din SUA. Potrivit datelor UE, în 2023 blocul comunitar a exportat în SUA mărfuri în valoare de 503 miliarde de euro, cumpărând din America mărfuri în valoare de numai 347 de miliarde de euro. Dar în sectorul prestări de servicii, UE a consemnat un deficit comercial de 109 miliarde de euro.

Un punct nevralgic al Europei, care îi provoacă nelinişti lui Malmström, actualmente expertă în cadrul Peterson Institute for International Economics de la Washington, este industria auto.

„Ea formează o ţintă pentru preşedintele Trump. Nu doar industria auto germană, ci industria auto în general. Ea este deja afectată”, a declarat experta, făcând aluzie la gigantul suedez Volvo din oraşul Göteborg în care şi-a petrecut copilăria.

„Preţurile la oţel şi aluminiu o afectează deja fiindcă industria auto are nevoie de aceste materiale. La aceasta se adaugă teama de adăugare a unor taxe vamale. Industria auto din Europa este în prezent destul de vulnerabilă”.

Producătorii auto germani și planurile președintelui Trump

Fabricanţii europeni de automobile au avertizat în mod repetat faţă de primejdia taxelor vamale pe mărfuri, exact în perioada în care branşa se luptă cu concurenţa din China, tranziţia spre mobilitatea electrică şi tendinţa de dezindustrializare a întregului continent.

Hildegard Müller, preşedinta Uniunii Industriei Automobilistice, este convinsă că exporturile UE către SUA vor fi afectate negativ dacă Trump va creşte taxele vamale pentru maşinile din UE.

„Va fi şi pentru consumatori scump şi va afecta creşterea şi bunăstarea pe ambele maluri ale Atlanticului. Taxele vamale pe mărfuri în valoare de 25 la sută, despre care Trump tocmai vorbeşte, sunt o provocare”, afirmă ea într-o luare de poziţie la solicitarea DW.

Negocieri cu rezultat imprevizibil

În timpul mandatului ei de comisar UE, Malmström a negociat direct cu Robert Lighthizer, însărcinatul SUA pe probleme comerciale din  prima administraţie Trump, între anii 2017 – 2021. Negocierile respective au deschis calea unui acord bilateral pentru reducerea taxelor vamale pe mărfuri, convenit în august 2020.

Dar pe fundalul strategiei de negociere imprevizibile a lui Trump actualele tratative o îngrijorează pe Malmström. „De această dată este mult mai dificil, când nu se ştie prea bine ce obiectiv urmăreşte”, a explicat ea. „El ne pedepseşte pentru reglementările din industria de vârf, pe care nu le îndrăgeşte, pentru comportament malonest, pentru Groenlanda, pentru cine ştie ce. Cum să porţi negocieri într-un astfel de climat”?

Mulți groenlandezi vor independența

Pe fundalul ameninţărilor lui Trump, că va introduce în aprilie taxe vamale mai ţintite, ea se teme că situaţia ar putea escalada suplimentar. Dar subliniază că o astfel de escaladare nu va fi stimulată de UE.

„UE nu va escalada în continuare. Dar taxele vamale instituite împotriva noastră sunt ilegale. Ele contravin regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Nu există justificare pentru ele. Aşa că trebuie să ne apărăm”, afirmă ea.

Rău pentru ambele părţi

Malmström e de părere că UE trebuie să se pregătească pentru un conflict de durată, posibil distructiv, să fie gata să folosească „Instrumentul UE împotriva măsurilor silite”. Acest instrument a fost alcătuit la sfârşitul anului 2023, când China a impus Lituaniei bariere comerciale după ce Taiwan şi-a deschis o reprezentanţă în capitala Vilnius.

Până astăzi acest instrument nu a fost folosit, dar UE l-a perfecţionat în vederea unor posibile dispute viitoare. Dacă UE va ajunge la concluzia că acţiunile lui Trump sunt echivalentul unei „siluiri economice”, UE ar trebui să-l folosească pentru prima dată, potrivit lui Malmström. Într-un astfel de scenariu, UE ar avea dreptul să ia măsuri.

„Ar putea fi taxe vamale sau alte limitări, limitări de exporturi, chestiuni ce afectează investiţiile sau licitaţiile publice. Instrumentul este destul de cuprinzător”, a explicat ea.

Pentru moment, Malmström speră totuşi că o înţelegere este încă posibilă în ciuda taxelor vamale instituite reciproc. „Nimeni nu-şi doreşte ca lucrurile să continue astfel ani în şir. Industria din Europa suferă deja acum. Şi în SUA paguba va fi mare”, a conchis ea.