Analiști politici despre declarațiile șefului spionajului extern rus: Un mesaj ciudat, se încearcă neutralizarea fundalului mediatic pentru candidatul Dodon după investigațiile recente
Serghei Narishkin, șeful Serviciului de Spionaj Extern al Rusiei a ieșit cu un mesaj dur în adresa SUA care, în opinia sa, ar interveni grosolan în treburile interne ale țărilor prietene ale Rusiei, iar în Moldova ar pregăti o așa-zisă recoluție „colorată”. Asta doar dacă Igor Dodon ar câștiga alegerile, mai spune Narishkin.
Am întrebat 3 analiști politici moldoveni, Angela Grămadă de la București, Leonid Litra de la Kiev și Dionis Cenușă, cercetător la Justus-Liebig-Universität Gießen, Germania cum se văd aceste declarații și pentru ce au fost făcute tocmai acum de un înalt demnitar rus.
„Rusia nu se poate obișnui cu ideea că state precum Belarus, Ucraina sau Moldova pot îmbrățișa un alt model de dezvoltare. De aici și tot felul de mesaje mai ciudate, care decredibilizează bunele intenții ale Moscovei. Eu nu văd nevoia de o intervenție a SUA în această campanie electorală, care este destul de anostă: candidați care nu participă la dezbateri electorale, întruniri cu alegătorii online, mănuși aruncate între oponenți care luptă pentru același segment de electorat. Bunele intenții se văd în susținerea pe care o oferă inclusiv unui anumit politician”, a comentat Angela Grămada, preşedinta Asociaţiei „Experţi pentru securitate şi afaceri mondiale”de la București.
Experta în politică externă crede că aceste declarații ale lui Narishkin au legătură și cu recenta investigație Rise.md și Centrul „Dossier” din Rusia care arată legăturile strânse pe care le are Igor Dodon la Moscova unde în cadrul Asministrației Președintelui Rusiei există o secșie întreagă dedicată Republicii Moldova și care ar coordona activitatea șefului statului.
„În contextul recentelor investigații jurnalistice devaluate, în care cel în care s-a investit destul de mult în ultimii patru ani apare într-o lumină mai proastă, era evident că trebuia să fie identificat un dușman. Acest rol este jucat de cele mai multe ori în discursul politic de la Moscova de către Casa Albă. Nu este prima dată când Washingtonul este acuzat de organziarea de revoluții colorate în spațiul ex-sovietic. Și nu va fi ultima dată. Să nu uităm că regiunea este într-o continuă transformare, scrutine electorale vor mai fi, protestele sunt instrumente legale, candidați în care s-a investit masiv vor mai pierde alegeri. Contextul este acesta: candidatul cel mai propice riscă să se confrunte cu probleme destul de serioase încă din turul întâi. Este nevoie de timp ca să construiești o relație cât de cât acceptabilă cu alți actori politici, care să aibă și susținerea unei părți importante de electorat.
Am urmărit mai mult intervenții ale președintelui în exercițiu, unde acesta era întrebat despre posibile proteste. Igor Dodon a negat că va susține asfel de procese și că ele nu sunt posibile. Nici alți candidați nu prea par încântați de această idee. Și este clar de ce. În primul rând, noi avem experiența alegerilor de la Hâncești și a exploziei de cazuri de infectare cu COVID-19 post proces electoral. În vara acestui an au mai avut loc câteva proteste, dar cu un număr mic de participanți. Oricând oponenții politici pot folosi pandemia drept pretext pentru a se ataca reciproc.
Plus, să ținem cont că suntem în apropierea iernii, iar oamenii sunt confuzi și preocupați de alte lucruri. În al doilea rând, nu cred că actuala guvernare își permite așa ceva și va face tot ce îi stă în puteri pentru a le evita. Este costisitor, din punct de vedere politic, și pentru eventuale alegeri parlamentare anticipate. Pot dăuna campaniei electorale”, a încheiat Angela Grămadă într-o intervenție pentru Ziarul de Gardă.
Declarațiile lui Narishkin sunt ridicole și vin pentru a acoperi public al ultimelor investigații, spune Leonid Litra, cercetător superior la Centrul Noua Europa din Kiev, Ucraina.
„Cel mai probabil, declarația lui Narishkin înseamna ca Igor Dodon, cu sprijinul Rusiei, se pregatesc de falsificarea alegerilor prezidențiale din Moldova și ridiculizarea potestelor care pot apărea dupa scrutin, dacă Igor Dodon iese învingător. În contextul în care sondajele de opinie publică oferă șanse aproape egale pentru principalii doi candidati – Maia Sandu și Igor Dodon, orice vot va conta și corectitudinea scrutinului este una foarte importantă. În același timp, mesajul lui Narishkin are și scopul de a neutraliza fundalul mediatic negativ pentru candidatul Dodon dupa investigațiile recente în care sunt aduse învinuiri Rusiei și președintelui Dodon de orchestrarea ingerinței Kremlinului în Moldova. În general, aceste acuzații aduse Statelor Unite de către Narishkin par ridicole în contextul în care Igor Dodon afirmă (în video-ul cu Plahotniuc și Iaralov) că ar primi bani din Rusia pentru activitatea sa politică și mai ales în contextul în care trupele de ocupație rusă se află ilegal de câteva decenii pe teritoriul Republicii Moldova”, a comentat pentru Ziarul de Gardă, Leonid Litra, cercetător superior la Centrul Noua Europa din Kiev, Ucraina.
Politologul Dionis Cenușă crede că reacția lui Narishkin vine după ce au fost dezvăluite imixtiunile Federației Ruse în treburile interne ale Republicii Moldova.
„Reacția lui Narishkin este o replică indirectă la acuzațiile despre imixtiunea Rusiei în afacerile interne ale Moldovei prin intermediul politicienilor pro-ruși. Operațiunile serviciilor secrete ruse sunt dezvăluite. De aceea, în viziunea Moscovei, trebuie creată o altă narațiune. Aceasta, pe de o parte, are menirea să distragă atenția publicului moldovenesc în ajunul alegerilor, Pe de altă parte, narațiunea despre “revoluțiile colorate” servește perfect diluarea cazului moldovenesc cu evenimentele din Belarus și Kârgâzstan. Prin urmare, Rusia lansează ideea unui complot-operațiune mai mare a SUA pe teritoriul CSI, care include și Moldova. În acest fel, decade importanța dezvăluirilor legate de controlul direct al Moscovei asupra instituțiilor de stat din Moldova și a presupuselor acte de trădare și de spionaj comise de Igor Dodon și alți lideri politici, inclusiv din autonomia găgăuză”, a mai spus Dionis Cenușă pentru Ziarul de Gardă.
Marți, 21 octombrie, șeful Serviciului rus de Spionaj Extern, Serghei Narișkin a făcut mai multe declarații dure în adresa Statelor Unite ale Americii care potrivit oficialului rus, se implică în treburile interne ale țărilor prietene Rusiei, iar în Moldova, americanii ar pregăti chiar o revoluție.
Fostul președinte al administrației prezidențiale ruse spune că SUA s-au implicat deja în treburile interne din Belarus și Kârgâstan, iar ar acum ar pregăti o revoluție colorată în Moldova dacă Igor Dodon va câștiga alegerile.