Principală  —  IMPORTANTE   —   Analist politic despre referendum: Nu…

Analist politic despre referendum: Nu s-a discutat cu oamenii în teritoriu, dar miza principală a Kremlinului sunt parlamentarele

„Rezultatele la referendum trebuie să fie asumate de persoanele care l-au inițiat și promovat”, astfel a comentat analistul politic Victor Ciobanu rezultatele referendumului organizat la 20 octombrie, la care opțiunea DA privind modificarea Constituției în vedere aderării R. Moldova la Uniunea Europeană a fost votată de 50,46% dintre alegători, adică de un număr de 750 353 de persoane, arată datele preliminare de la Comisia Electorală Centrală.

Până la ora 15:45, luni 21 octombrie 2024, au fost procesate datele din 2214 procese verbale din totalul de 2219 de procese verbale sau 99,77%.

În total, la referendum au votat 1 478 958 de alegători, înregistrându-se o prezență de 49,81%. 

La referendum alegătorii au fost întrebați: Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?

Analistul Victor Ciobanu a declarat că s-a așteptat la un astfel de rezultat, deoarece societatea noastră este „divizată”.

„Cred că optimismul prea exagerat pe care l-am văzut în această campanie n-a fost justificat și trebuia un efort mult mai mare pentru a asigura un rezultat convingător. Un referendum pe o temă atât de importantă și vitală pentru R. Moldova, a avut nevoie de o pregătire minuțioase de un an sau doi, dar nu din mers, cu riscuri. Acum, trebuie să fim fericiți că am obținut mai mult de 50% și nu mai puțin, pentru că asta era să fie cu adevărat catastrofal și un mare bonus pentru forțele pro-ruse din țară și chiar pentru Kremlin, pentru care scopul strategic nu este tocmai referendumul, dar miza cea mare sunt alegerile parlamentare din anul viitor. Dacă nu începem din ziua de azi, neașteptând rezultatele turului II să ne pregătim de alegeri parlamentare, riscăm enorm de mult. Kremlinul pregătește pentru R. Moldova scenariul georgian, adică un fel de țară pro-rusă în coasta Ucrainei”, susține analistul politic.

Ciobanu a spus că acum este nevoie de o „analiză la rece, să fie clar unde s-a greșit”.

„Avem o hartă cu votul la referendum unde, practic, peste tot s-a votat majoritar „NU”, cu excepția capitalei și câteva raioane din centrul țării. Asta înseamnă că nu s-a mers exact acolo unde sunt simpatizanții forțelor pro-ruse, dar acolo trebuia de dus, inclusiv în Găgăuzia. Acolo era de așteptat un rezultat de 90-95% cu votul „NU”, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să mergi acolo, totuși sunt oameni care au votat pentru Uniunea Europeană și dacă se discuta cu oamenii, era loc și de 10-20%. Trebuie de mers în teritoriu și de explicat oamenilor cum funcționează lucrurile”, a precizat Victor Ciobanu.

În spațiul public din țară, dar și de peste hotare au apărut mai multe păreri și opinii față de rezultatele obținute la referendum. În articolul publicat de Politico sunt prezentate părerile unor deputați europeni, fără a li se divulga numele, care au „vorbit despre îngrijorarea tot mai mare că campania pro-UE a eșuat”.

Agenția de presă Reuters scrie că „deşi rezultatele se pot schimba pe măsură ce se numără mai multe buletine de vot, în special în rândul diasporei numeroase din Occident, acestea sunt aproape sigur un şoc pentru echipa lui Sandu”.

„Suedia a aderat la UE în 1994 cu 52% voturi pentru, iar Marea Britanie a părăsit Uniunea în 2016 cu același procent, 52%. Majoritățile strânse au modelat destinul acestor națiuni. Astăzi, Suedia este un membru puternic al Uniunii Europene, iar Marea Britanie a respectat voința cetățenilor săi. Chiar și o victorie la limită este tot o victorie. În democrații, cei care pierd acceptă rezultatul. Atât cei care câștigă, cât și cei care pierd au responsabilitatea de a lucra împreună pentru a nu adânci diviziunile, ci pentru a construi un viitor mai bun. Fiecare parte învață lecțiile acestui proces”, a declarat Nicu Popescu, fostul ministrul de externe.

„Faptul că referendumul trece la limită are un avantaj mare: demonstrează că fiecare vot contează, iar rândurile de la secțiile de vot au avut rost. Asta va mobiliza alegătorii și peste 2 săptămâni. Din punct de vedere juridic, efectele se vor produce în Constituție, iar asta e cel mai important. Dacă nu trecea referendumul ar fi fost o catastrofă. Dar așa, putem zice, ca la fotbal, că am trecut mai departe la loviturile de departajare (la penalty). Acuma trebuie să ne concentrăm pe faza următoare”, a spus fostul ministru munci și protecției sociale, Marcel Spatari.