Amenzi sau 15 zile de arest. Pretinsele autorități de la Tiraspol interzic utilizarea termenului „Transnistria”. Reacția Biroului politici de reintegrare
Așa-numitul Consiliu Suprem de la Tiraspol a adoptat miercuri, 4 septembrie, un proiect de lege prin care se interzice utilizarea termenului „Transnistria”. Liderul separatist Vadim Krasnoselski, care a prezentat așa-zisa inițiativă legislativă, a declarat că „este timpul să clarificăm lucrurile și să echivalăm termenul „Transnistria” cu simboluri ale fascismului și nazismului”.
Astfel, persoanele fizice de la Tiraspol care vor utiliza termenul „Transnistria” în legătură cu „Republica Moldovenească Transnistreană” vor primi amenzi de la 184 la 368 de ruble transnistrene sau 15 zile de arest. Funcționarii publici vor primi amenzi de până la 736 de ruble transnistrene, iar persoanele juridice de la 1 840 la 9 200 de ruble transnistrene, conform presei din stânga Nistrului.
Reacția Biroului politici de reintegrare
Într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă, Mariana Sarî, purtătoarea de cuvânt a Biroului politici de reintegrare, a declarat că este „o inițiativă inutilă, chiar contraproductivă în situația regională actuală”.
„Nu credem că aceste discuții pe marginea toponimiei vor facilita apropierea dintre cele două maluri ale Nistrului sau vor accelera procesul de negocieri privind reglementarea transnistreană. Reamintim că termenul „Transnistria” apare în discursul public cu mult înainte ca nazismul ori fascismul să fi existat.
El e fixat și în Declarația de Independență a R. Moldova („Subliniind dăinuirea în timp a moldovenilor în Transnistria – parte componentă a teritoriului istoric şi etnic al poporului nostru…”), dar și în alte acte normative (inclusiv Legea Nr. 173 din 22 iulie 2005 cu privire la prevederile de bază ale statutului juridic special al localităţilor din stânga Nistrului (Transnistria), chiar dacă pentru uz oficial în ultima vreme se folosesc mai curând termenii „regiunea transnistreană”, „stânga Nistrului” sau „raioanele de est ale R. Moldova”, a spus ea.
Regiunea transnistreană nu este recunoscută de niciun stat din lume. Teritoriul și-a declarat „independența” în 1991. Acesta a fost urmat de conflictul armat din 1992, care a ucis câteva mii de oameni. R. Moldova nu a recunoscut secesiunea PMR. Relațiile dintre R. Moldova și regiunea transnistreană, unde este staționată până astăzi armata a 14-a, rămân nerezolvate.