Principală  —  Ştiri  —  Comunicate de presă   —   Amenzi în valoare de aproximativ…

Amenzi în valoare de aproximativ 500 de milioane de lei – zero lei în bugetul de stat. Bilanțul Consiliului Concurenței pentru prima jumătate a anului 2024

Consiliul Concurenței a anunțat bilanțul pentru prima jumătate a anului 2024, estimând circa 500 de milioane de lei – amenzi impuse mai multor companii, pentru încheierea acordurilor anticoncurențiale cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a produselor, însă, până în prezent, nici un leu nu a ajuns în bugetul statului, a declarat pentru ZdG șefa Direcției comunicare și relații externe a Consiliului Concurenței, Olesea Pușcașu.

În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2024, Consiliul Concurenței al Republicii Moldova a intensificat acțiunile privind prevenirea și contracararea practicilor anticoncurențiale, controlul concentrărilor economice și respectarea legislației cu privire la ajutorul de stat, potrivit unui comunicat.

Astfel, pe parcursul semestrului I, s-au aflat în derulare 67 de investigații, dintre care 3 investigații inițiate în 2024. În cadrul dosarelor, direcțiile de profil au efectuat, în prima jumătate a anului, 9 inspecții inopinate, potrivit Consiliului Concurenței.

Plenul Consiliului a adoptat 18 decizii care au vizat domeniile de concurență și ajutor de stat, 3 dispoziții pentru inițierea investigațiilor și 105 avize la proiecte de acte normative din perspectiva impactului asupra mediului concurențial, conform comunicatului.

În perioada de referință, a fost finalizată una dintre cele mai importante investigații dintr-un sector cheie al economiei naționale – piața produselor petroliere, fiind sancționate șase companii pentru încheierea unui acord anticoncurențial cu scopul de a coordona prețurile de comercializare a produselor petroliere.

Valoarea totală a amenzilor impuse prin Deciziile Plenului Consiliului Concurenței în primul semestru din 2024 a atins suma de 485,9 milioane de lei.

Ziarul de Gardă a solicitat un răspuns în legătură cu numărul amenzilor executate și suma banilor care a ajuns la bugetul de stat

Șefa Direcției comunicare și relații externe a Consiliului Concurenței, Olesea Pușcașu, a declarat pentru ZdG că „toate cazurile amendate au fost contestate în instanță de judecată, respectiv, până la pronunțarea instanței finale, amenzile nu vor putea fi executate”. În prezent, niciun leu nu a fost direcționat în contul bugetului de stat.

La sfârșitul anului 2023, a fost modificată componența Plenului Consiliului Concurenței, fiind numiți trei membri noi.

Schimbările ce sunt implementate de noul Plen vizează o redefinire a priorităților strategice și o ajustare a procedurilor interne cu scopul de a întări capacitatea instituțională și de a spori eficiența autorității de concurență.