Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Amenzi de până la 37…

Amenzi de până la 37 000 de lei pentru alegătorii care vor lua mită pentru a vota pentru un candidat anumit

Sursă: prifit.ro

Alegătorii care vor primi, accepta sau pretinde servicii, privilegii sau avantaje sub orice formă pentru sine sau altă persoană, în scopul exercitării sau neexercitării drepturilor electorale în cadrul alegerilor, inclusiv a celor regionale, vor risca amenzi, dacă fapta nu constituie infracțiune. Potrivit unui comunicat al Parlamentului, un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în a doua lectură de 68 de deputați.  

Conform inițiativei legislative, codul contravențional va fi completat în vederea sancționării coruperii pasive în perioada campaniei electorale, în ziua precedentă scrutinului electoral sau în ziua alegerilor, iar valoarea amenzilor va fi de la 25 000 la 37 500 de lei.

Totodată, persoana vizată poate fi liberată de răspundere contravențională, dacă s-a autodenunțat ori a contribuit activ la descoperirea sau contracararea faptei de corupere electorală.

În nota informativă se menționează că nu au fost incluse în categoria de bunuri vizate de sancțiune materialele și obiectele de agitație electorală, achitate din fondul electoral, ce poartă numele și prenumele candidatului, respectiv denumirea partidului politic, semne sau simboluri ale concurenților electorali, precum afișe, pliante, cărți poștale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, cutii de chibrituri, insigne, ecusoane, CD-uri, DVD-uri, suporturi de stocare USB, fanioane, steaguri, cărți, pungi, tricouri, chipiuri, eșarfe, fulare, a căror valoare pentru о unitate nu depășește o sută de lei.

„Coruperea electorală reprezintă o amenințare periculoasă pentru corectitudinea și integritatea procesului electoral, care afectează statul de drept și sporește neîncrederea în entitățile statului. Precedentele existente pe parcursul anilor în cadrul scrutinelor electorale au demonstrat faptul că acțiunile de corupere a alegătorilor sunt frecvente în cadrul campaniilor electorale”, se menționează în nota informativă a proiectului de lege.

Potrivit autorilor proiectului, analiza statisticilor raportate de organele de drept competente, precum și practica judiciară au scos în evidență faptul că pe lângă sancționarea penală este necesară și sancționarea contravențională, fapt ce „va contribui la eficientizarea mecanismului de investigare și documentare a cazurilor de corupere electorală”.

Modificările legislative vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.